Sv: Uppland -- Södermanland

(Klas Mårtensson | 2003-04-21 12:36)

Som ett svar på: Uppland -- Södermanland skrivet av Lars Törnqvist den 21. apr 2003 12:07:46:

>>Däremot så finns det en kartografisk anomali eller lustighet i KAK:s bilkarta version 1948. Nämligen så finns ett specialblad, uppslaget 15, över Storstockholm och kommunerna norr och söder om huvudstaden. På den kartan går nämligen gränsen mellan Uppland och Södermanland inte vid Slussen eller i Gamla Stan utan söder om Södermalm i Årstaviken och Hammarby Sjö.
>>Där är nämligen utmärkt med korta streck det som i kartans teckenförklaringar kallas för "Landskapsgräns, ej sammanfallande med länsgräns" och enligt den så tillhör alltså Södermalm landskapet Uppland och allt som är söder om Söder räknas till Södermanland.
>>Frågan är nu om KAK har gjort en miss eller om landskapen Uppland och Södermanland faktiskt hade en annan skiljande gräns i slutet av 40-talet? Mot misstagsteorin står det faktum att KAK:s Bilatlas är utgiven i samarbete med Generalstabens Litografiska Anstalt vilken anstalt torde borga för rimligt korrekta kartuppgifter.
>>För att hjälpligt föra upp den här tråden på spåret igen så vill jag nämna att KAK-kartan 1948 är mycket tydlig beträffande järnvägar, dubbelspåriga som enkelspåriga och "Förortsbanor". Vidare är både järnvägsstationer såväl som hållplatser noggrant utmärkta och sist men inte minst har "Obevakad järnvägskorsning" sin egen märkning.
>>Så nog fick dåtidens bilist med KAK-atlasen i bilen all den hjälp som behövdes för att köra bilen säkert genom landet. Men inte ens KAK försökte byta läge på Götaland och Svealand 1948 vad jag kan se i min pappas gamla bilkarta.
>Under medeltiden ingick Stockholms malmar i Solna socken i Uppland. Landskapsgränsens dragning söder om Södermalm är alltså den historiskta korrekta. Vid förfrågan förra året fick jag bekräftat direkt av en handläggare på Riksantikvarieämbetet att hela Stockholms innerstad hör till Uppland. De flesta moderna kartor anger dock Norrström som gräns.

Nu ska vi komma ihåg att landskapsgränser inte är helt statiska, utan har flyttats ibland. Så räknades t.ex. en gång i tiden Mälaröarna, utom Lovön och Kärsön till Södermanland, men numera räknas alla till Uppland.

Och som alla riktiga Solnabor vet, sträckte sig Solna församling ursprungligen ända ner i nuvarande Nacka.

/Klas M.


Sv: Uppland -- Södermanland - Lennart Petersen - 2003-04-21 13:03