Sv: Strossa -Storå, Lovisagruvan

(Per Wirback | 2003-07-23 10:52)

Som ett svar på: Sv: Strossa -Storå skrivet av Lars Olof Lind den 23. jul 2003 10:24:50:

>>Hg...och X21!
>>På slutet körde man med en lokomotor och en vagn och lastade/lossade per lastbil i nederänden. Enligt välunderättad källa. Såg det dock ej själv.
>Den trafiken var endast på en del av banan, efter det att Stråssa gruva lagts ned. Det förekom provbrytning av någon mineral (tror inte det var järn) alldeles intill banan några km söder om Stråssa. Då det inte fanns någon riktig väg till platsen, lastades det man fick upp på en vagn som drogs av lokomotor upp till Stråssa där det lastades över på lastbil. Det rörde sig om mycket små kvantiteter i jämförelse med de tidigare malmtågen från Stråssa.
>Jag var där och såg och fotograferade fenomenet, men minns nu inte riktigt vilket år det var. Gissar på slutet av 1980-talet.
>Mvh, Lars Olof Lind

I lovisagruvan ett par kilometer från Stråssa bröt man en Zinkmalm, gruvan öppnades mån gång i slutet av 80-talet.
Malmen lastades i en eller två malmvagnar och drogs upp till Stråssa anrikningsverk som hade konverterats för anrikning av denna malmtyp istället för järnmalm. Järnvägen kapades snart av nedanför Lovisgruvan och då blev sträckan upp till Stråssa inte järnväg längre (dvs inga formalia med järnvägsinspektionen). Efter några år konverterade man dock till lastbilstransporter, och för ett par år sen lades även gruvdriften ner pga dålig lönsamhet.


PS för den småbaneintresserade kan ett besök på skrottippen ute på sandmagasinet rekomenderas, det står ett flertal gruvlok och vagnar där. Det finns även ett par gruvlok i kulsinterverkets utlastning.

/ Per


>
>>> Åkte förbi Stråssa och såg att spåret ligger kvar om
>>>än övervuxet,kontaktledningsstolparna står kvar dock
>>>utan elledning,Fråga: trafiken här måste väl ha varit
>>>ganska omfattande eftersom man kostade på elektrifiering,
>>>har en känsla av att i dag skulle man inte elektrifierat.
>>>vilka loktyper var i insats här,förmodligen inte MA
>>>gissar på Hg. Spåret Storå - Guldsmedshyttan är upprivet
>>>men elstolparna står kvar. Stig