Sv: Idre och Särna

(Lars Olof Lind | 2003-08-25 18:15)

Som ett svar på: Sv: Idre skrivet av Lars Törnqvist den 25. aug 2003 14:20:12:

>>Och i Idre (Dalarna län och landskap) talas en värmländsk dialekt. Historiskt och geografiskt har Idre närmare band med Värmland än med Siljansbygden.
>Idre och Särna socknar tillhörde Norge in på 1600-talet. Dialekterna i de båda socknarna är närmast släkt med de norska nordöstlandsmål som talas på andra sidan gränsen. Visst finns det likheter mellan värmländska och östnorska mål, men att kalla nordöstlandsmål för värmländska är knappast korrekt.

Idre och Särna socknar blev svenska vid freden i Brömsebro 1645. De hade 1644 erövrats vid ett fälttåg lett av prästen i Älvdalen, Daniel Buschovius, som beskrivs som helt oblodigt och särna- och idreborna accepterade utan motstånd att bli svenskar.

Dialekten har fortfarande efter mer än 300 år klara inslag från norskan. Den skiljer sig avsevärt från det ålderdomliga älvdalsmålet, som talas i kommunens södra del (Särna och Idre hör till Älvdalens kommun). Särna- och idremål kan utan svårighet förstås, älvdalsmål däremot inte. Denna dialekt är så pass ålderdomlig och annorlunda att den ibland räknas som ett eget språk.

Särna och Idre var ända fram till 1900-talets början en mycket isolerad trakt. Det är sex mil med nästan bara skog mellan Särna och Åsens by i Älvdalen. Socknarnas flesta kontakter med yttervärlden fortsatte att gå mot Norge - Röros och Trondheim - långt in på 1800-talet. Det var först på 1920-talet som kommunikationerna söderut "mot Sverige" blev bättre, då landsvägen till Älvdalen förbättrades och järnvägen nådde Särna från Västerdalarna 1928. /LO Lind