Sv: Var finns Garsås med godsvagnen då?

(Lars Olof Lind | 2003-10-17 15:00)

Som ett svar på: Sv: Var finns Garsås med godsvagnen då? skrivet av Mats H den 17. okt 2003 03:07:53:

>>Men hur och när har järnvägens sträckning ändrats?
>>För att få reda på Garsås tittade jag i mitt utmärkta nytryck från 1978 (SJK?) av 1914 års sommartidtabell. Tydligen låg det då vid km 164 på GDJ-linjen Rättvik (km 142) och Mora-Noret (km 180), nollpunkt Gäfle C:l (!, en sån förkortning, hur ofta och länge använde man dylik? Cst stod t ex i klartext endast "Stockholm C").
>>Vet du f ö hur länge vagnen har stått på platsen?
>>/funderade frågvise CEO vidare
>Hmm, nu blev jag fundersam. Tråkigt nog så har jag inga svar att komma med annat än att du är på rätt plats (men det visste du nog redan). Att järnvägen ändrat sträckning är något jag tog för givet eftersom det inte finns några spår i närheten av stationshuset längre, förutom den lilla stump på 10-12 meter som ligger under vagnen. Det kan ju även vara så att stationshuset är flyttat upp till riksvägen i något turistsyfte. Enda anledningen jag kan komma på till att dra järnvägen närmare siljan är väl att slippa lutningen runt Garsås. Detta måste jag forska mer i. Hoppas att någon annan här har några svar att komma med, jag börjar bli lite nyfiken.
>mvh .... Mats, Leksand


Järnvägen förbi Garsås har alltid gått där den går nu. Det är en avsevärd höjdskillnad mellan byn Garsås och stationen.

Stationshuset skulle rivas då hela Siljansbanan fått fjärrblockering 1994. Dessförinnan var stn bevakad av tkl, som enda stn mellan Rättvik och Mora. Persontrafiken lades dock ned i slutet av 1960-talet.

Garsås byalag fick köpa huset för 1 kr, som det skrivs längre upp i tråden, mot att man flyttade det. Nu finns i stnhuset ett trevligt sommarkafé och en liten utställning om Garsås station. Sommartid är det också reception till vandrarhemmet som ligger en bit ner i byn, efter Stationsvägen.

Vad godsvagnen har för funktion har jag också undrat över. Den står dessutom bakom huset, som vänder "spårsidan" mot rv 70.

Mvh
Lars Olof Lind, Yttermo, Leksand


Sv: Garsås - Siljansbanan - Torbjörn Jons - 2003-10-17 22:00