Sv: Spår i Ursvik Höstpromenad?

(Mr G | 2004-08-19 01:03)

Som ett svar på: Sv: Spår i Ursvik Höstpromenad? skrivet av BD den 18. aug 2004 14:47:44:

>>>>>>>...
>>>Spåret till Överskottslagret var ett stickspår till detta spår. Vid transporter till lastkajerna där fick tåget köra in på Ursviksspåret och sen backa sig in på spåret till Överskottslagret.
>>Ännu i dag står de tre stoppbockarna som avslutade den lilla bangården vid förråden (i ett-två av dem etablerade sig sedermera Ö&B föregångare Försvarets Överskottslager) kvar och dessutom finns en liten spårstump på ett tjugotal meter fram till den sydligaste av dem. Man ser dem om man kommer (den genaste) gångvägen från Ulriksdals station till Ö&B & Co.
>>Spåret var elektrifierat och när jag och en kompis var ute på Järvafältet i en skogsdunge alldeles invid banan någon gång i mitten av 1960-talet kom ett Ub-lok klonkande längs spåret med en G-vagn. //Anders
>^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^ ^^^^^^^^^^^^^
>Någon kunnig som vill göra ett upprop om en höstvandring, efter det att löven har fallit, utefter banan?

Varför vänta till löven fallit? Sommaren är definitivt bästa årstiden i Ursvik. Banvallen finns kvar intakt, ett par små spårester finns också, som Bruse visat. Det är bara att bege sig ut och gå. Åk till Ulriksdal, promenera norrut längs stambanan tills du kommer till stenkrossen. Än i dag finns Ursviksbanans spår kvar fram till stenkrossen. Fortsätt i spårets riktning och du kommer in på den gamla banvallen. Vid vägkorsningen strax efter stenkrossen (pistolskyttebana till höger) hittar du läget för f d växeln mot Överskottslagret. Fortsätt sen banvallen fram ca en km tills du kommer till ett staket mot FOA:s område. Där blir det stopp och det blir till att gå tillbaka en bit innan du bestämmer dig för att gå till höger längs motionspåret mot Ursvik och ta buss 504 mot Hallonbergen, eller till vänster och gå till Kista och t-banan där. När du ändå är i krokarna kan det annars vara intressant att gå förbi Kymlinge t-banestation. Gå tillbaka längs banvallen ca 500 meter och sväng vänster längs nästa motionsspår som tar dig ut på fältet. Där kommer du se t-banan och Kymlinge station på höger sida. Gå över fältet (några 100 m) och titta på stationen. Avsluta sen med promenad till Kista.


"Krutbanan" i Ursvik. - Stellan Bojerud - 2005-08-31 09:30