Sv: Pendeltågsolycka

(Staffan Sävenfjord | 2004-11-22 20:36)

Som ett svar på: Sv: Pendeltågsolycka skrivet av ATC den 22. nov 2004 20:31:52:

>>>>>>>För ca 20år sen så ska deet ha ket en Pendeltågs olycka i Stoockholm där ett tåg åkte ut i en sjö men i vilken sjö var det och id vilken/vilka stationer?
>>>>>>Handens station, och sjön Rudan
>>>>>>/J
>>>>>Fast tåget hamnade väl aldrig i sjön utan blev hängande på slänten ned mot densamma. Orsaken var att tåget kom ut på ett säkerhetsspår.
>>>>>Jag vill minnas att det har hänt mer än en gång.
>>>>--------
>>>>Kan ha varit runt 1970. "Hänt mer än en gång", jo som jag minns det hände en liknande olycka en kort tid innan i Farsta Strand (eller Södertörns Villastad som det visst hette då på järnvägsspråk). Några passagerare dödades.
>>>>Jag minns hur jag från mitt fönster i E-huset på televerket i Farsta kunde se MC-poliser och ambulanser komma farande inifrån sta'n och så svänga av mot Ågesta Broväg. Undrade vad som hänt.
>>>>Minns ej när jag fick "facit" via Sveriges Radio, kanske jag inte hade någon radio på rummet då.
>>>>Lasse S, tillåter sig minnas
>>>
>>>Olyckan vid Södertörns Villastad inträffade 1973/DL
>>Om vi tar olyckor för att fordon kommit ut på säkerhetsspår och spårat ur så har det väl hänt ett 10-tal sådana olyckor i Stockholms-området. Förutom tidigare nämnda också i Kallhäll, i Älvsjö och i Handens södra ände.
>>Det var alltså flera olyckor med tåg som varit nära att köra ner i Rudan jag tänkte på. Den senaste olyckan där torde ha hänt i mitten av 1980-talet.
>Den sista olyckan, på 80-talet berodde på ett litet fel i ATC-systemet. Fel och fel, det blev en underlig situation eftersom tåget först hade råkat åka in för långt på plattformen, ev backade föraren en bit, och sen var han stressad att komma iväg och då gick det åt pipan alltsammans. Lär ha lett till en förändring av programvaran för ATC lokutrustning.

Det var något med att föraren måste stänga av ATC-n för att kunna komma vidare. Och så glömde han kolla att det var kör i signalen.
Något fel i systemet var det knappast. Det fungerade som det var tänkt. Men allt kan ju göras ännu bättre.



Sv: Pendeltågsolycka - Gary - 2004-11-22 21:59