Finns toa i loket? + ytterligare funderingar

(Arne | 2004-12-08 00:49)

Som ett svar på: Vart gör lokförararen toalettbesök, finns toa i loket? skrivet av Andreas Kahr den 06. dec 2004 18:12:18:

>Hej
>Är loken utrustade med toa för förarna?
>Hur löses det rent praktiskt annars? Gör föraren vid behov besök på stationstoa eller personvagntoan( OM det är personvagntåg) när tåget står still?
>Mvh Ante


Det här med lokförarnas toabehov under färd verkar vara lika intressant att fundera över som hur man går på toalett på International Space Station, ISS, eller i rymdskyttlarna. Eller för att ta något mer jordnära (nåja, under vattnet då!) hur toabesöken är tekniskt anordnade ombord på u-båtarna (speciellt spolningsproblematiken tycks fascinera).

I några av svaren i tråden har det antytts att det funnits allt från rena (dvs riktiga) toaletter till pottskåp à la gångna tiders sovvagnar i en del loktyper både här hemma och utomlands. Men har någon funderat lite över hur lokförarna ska göra med en toa ombord i praktiken?

Dvs, att för att en toa ombord ska vara riktigt meningsfull så ska man kunna använda denna under körning. Och det låter sig inte göras nu för tiden. Men det skulle kunna ha fungerat på den gamla tiden med lokbiträden ombord. Då skulle man kunnat avlösa varandra som körande.

Det vet ju alla emellertid att lokbiträden hör historien till så därför är en toa ombord säkert bekväm i teorin men man måste alltså stanna på linjen för att kunna uträtta sina behov i praktiken. Så om det inte är det stora behovet (jag försöker skriva det här så finkänsligt som möjligt) så torde en hastig drill på banvallen (eventuellt från lokets dörr t o m) vara att föredra. Naturligtvis bör man som en förståndig skeppare först ta reda på varifrån det blåser.

Så det här med toaletter ombord verkar vara mer eller mindre opraktiskt. Och om det inte är så att man råkat få i sig något otjänligt före arbetspasset borde därför inplanerade toabesök före avfärd och vid tågmöten etc vara tillräckliga för de flesta.

Filosoferar Arne, som lyckats pricka in toabesöken vid planerade raster etc när han gjort långresor med buss vilket torde vara likvärdigt med lokförarnas praktiska möjligheter till toabesök under ett vanligt arbetspass.
smile updown


Sv: Finns toa i loket? + ytterligare funderingar - Egon - 2004-12-14 08:12