Sv: En rälig bild till

(Carl-Erik Olsson | 2005-01-06 20:21)

Som ett svar på: Sv: Det var en rälig länk! skrivet av Anders Ö den 06. jan 2005 03:27:46:

>>Dock har jag aldrig sett någon bild i detta forum på en f d personvagn från BJ som, berövad sina boggier, länge stod gömd bakom lokskjulet utan att en viss pv-skribent från Sveriges framsida reagerade. Den kanske är begravd ordentligt numera? ;-) Någon som vet?
>>/CEO
>Är inte detta den omtalade BJ-vagnen??
>Trott så länge men kanske det är nån annan vagn då?

Jovisst är det den f d BJ-Co-vagnen som SkJ en gång för länge sen fick från dåvarande SJ-skolan i Harlösa tillsammans med flera andra intressanta f d personvagnar där de flesta andra har renoverats och satts i trafik.
Dess boggier av balansmodell, liknande SJ:s m/1896, undersattes alltså för nu rätt många år sedan den f d CTJ-ångvagnen, alltså sedermera MSJ BCo (eller ACo?) nr 5, vars boggier var ännu mer slitna på olika sätt, och det som en gång såg ut som en renoverbar BJ-vagn pallades upp på sliprar bakom plåtskjulet som synes och täcktes tydligen också med presenningar. I en renoveringsplan för någon personvagn för ungefär 30 år sedan hos dåvarande HVJ, alltså nuvarande FVJ, hade den sedermera vid ULJ verkamme vagnrenoveraren Roland Hansson skrivit bl a: "Fönster glasas". Något fler åtgärder verkade erfordras på den avbildade vagnen vid fototillfället. sauer När är denna bild tagen då och vad har sedan hänt med denna vagn?
Jag tycker egentligen mer synd om denna en gång eleganta teakvagn än den som Alexander F påpekade felaktigt "begravda" och så uppståndelsevållande C4-vagnen 1768 i Klippan, för denna har åtminstone en någotsånär kontrollerad framtid planerad och är ju som påpekades även medtagen i den nationella bevarandeplanen.
Då ju BJ-fordon är intressanta för våra vänner i Göteborg kan alltså denna till synes bortglömda vagn också vara ett tips, om den nu alls finns kvar någonstans och inte har rönt samma öde som korgen till ett i Bergslagen tidigare befintligt HC-boggisläp.
/CEO


Sv: En rälig bild till - morrgan - 2005-01-06 20:35
Mer räliga bilder - C-E Olsson - 2005-01-08 01:32