Sv: TV-program med järnvägsanknytning

(Staffan Sävenfjord | 2005-01-29 09:15)

Som ett svar på: Sv: TV-program med järnvägsanknytning skrivet av Per K den 29. jan 2005 08:53:09:

>>>Minns från tidigt 60-tal ett program som gick på TV. Tror det hette "sommaräventyret" eller nåt liknande. Tror att det sändes i flera avsnitt, handlade om ungdomar som bl.a åkte rälsbuss omkring i landet. Någon som minns?
>>
>>Jag såg dessa avsnitt det handlande om en ung kille som jobbade som servitris har för mig att han gick med en låda och sålde godis och glass ombord på tåget som gick till norrland jag tror det var snälltåg som det hette på den tiden.Serin hette sommaräventyret.Det skulle vara roligt om tv tog fram serien och vissa den igen.Allt annat går ju i repris.Hälsningar Bosse.
>Vi hade serien uppe i PV för några månader sedan. Jag har för mig att bla. Staffan Säfvenfjord kom ihåg en del om serien. Jag är dock inte säker på att SVT har alla gamla serier i lager. Allt hade kanske inte den tekniska kvalitet att det går att behålla? /PK

Det enda jag minns om serien är killen med glasslådan. Den här glasslådan hade faktiskt verklighetsbakgrund. TR införde glasspojkar på tågen någon gång i mitten av 1960-talet. Verksamheten upphörde ganska snabbt. Dels var inte efterfrågan särskilt stor normala dagar medan den stackars glasspojken blev nästan nedtagen soliga dagar, dels var arbetsmiljön för den som gick med lådan närmast olidlig.
En annan serie, som jag gärna skulle vilja se i repris, är "Folke Bengtssons resa". Framlidne skådespelaren Jan Bergquist åkte land och rike runt men det var också en del trafikpolitiska inlägg i satirens form. Påminde i sin form lite grann om serien "Tredje statsmakten" med Gunnar Fredriksson, som gick i TV för ett par år sedan. Serien sändes på 1970-talet eller möjligen i början av 1980-talet.
Bland annat minns jag en episod där några "exprätter" hade räknat ut att om man sänkte säkerheten på järnvägen skulle man kunna sänka biljettpriserna, få fler resande och minska dödsolyckorna i biltrafiken från 900 (så var det på den tiden) till 300 men samtidigt skulle antalet dödade på svenska järnvägar öka till 300 per år. Givetvis avvisades det här förslaget direkt trots att det skulle gett en "nettobesparing" på 300 liv. Alldeles frånsett att så många olyckor knappast skulle varit "lönsamma" för SJ och att man inte skall spekulera i människoliv, så tycker jag resonemanget var intressant.



Sv: TV-program med järnvägsanknytning - Janne Brink - 2005-01-29 11:20