Sv: TV-program med järnvägsanknytning - Herkules Jonssons Storverk

(Staffan Sävenfjord | 2005-01-29 09:21)

Som ett svar på: Sv: TV-program med järnvägsanknytning - Herkules Jonssons Storverk skrivet av Bengt Jönsson den 29. jan 2005 09:09:05:

>>>>Minns från tidigt 60-tal ett program som gick på TV. Tror det hette "sommaräventyret" eller nåt liknande. Tror att det sändes i flera avsnitt, handlade om ungdomar som bl.a åkte rälsbuss omkring i landet. Någon som minns?
>>>
>>>Jag såg dessa avsnitt det handlande om en ung kille som jobbade som servitris har för mig att han gick med en låda och sålde godis och glass ombord på tåget som gick till norrland jag tror det var snälltåg som det hette på den tiden.Serin hette sommaräventyret.Det skulle vara roligt om tv tog fram serien och vissa den igen.Allt annat går ju i repris.Hälsningar Bosse.
>>Vi hade serien uppe i PV för några månader sedan. Jag har för mig att bla. Staffan Säfvenfjord kom ihåg en del om serien. Jag är dock inte säker på att SVT har alla gamla serier i lager. Allt hade kanske inte den tekniska kvalitet att det går att behålla? /PK
>
>Åjo! För ett antal år sedan gick "Herkules Jonssons Storverk" i repris och den serien är har jag för mig en av de första i färg från slutet av 60-talet.
>H.J åker där bl.a nattåg med sovvagn till Malmö!
>/Bengt

Jo, men det är en av de få serier från den tiden som bevarats i TV:s arkiv. Jag tror inte "Sommaräventyret" från 1960-talets mitt har bevarats. Den var dessutom i svartvitt.
Herkules Jonsson gör en insats för att rädda Årstabron från att sprängas. På grund av detta belönas han av självaste generaldirektören Lars Peterson, som gör det årets sämsta skådespelareprestation. Belöningen är en gratis tågresa, vilket Herkules mycket riktigt gör i sovvagn till Malmö. Peterson frågar:
- När ... eeeh ... vi... vill ... eeeh ... du ... eeeh eeeh ... resa?
- Nu, meddetsamma.
Regissören Mille Schmidt berättade för mig ett antal år senare att man fått ta om scenen ett 20-tal gånger. Och haft ett styvt jobb med att klippa ihop det bästa från varje tagning.