Biskopen, Stenstorp och Indien

(Niklas Adell | 2005-03-18 22:04)

I ett inlägg i en dagens tidigare trådar, om smalspåriga sovvagnar, berättade Staffan Sävenfjord om biskop Hjalmar Danell i Skara och hans resa till Indien en gång, och hur konduktören på smalspårståget från Skara kommenterade biskopens hög med biljetter hela vägen till Indien med repliken "Det blir till att byta i Stenstorp". Staffan reste en stilla varningsflagg för sanningshalten i historien.
Men den stämmer nog. Hjalmar Danells dotter Frida, tidigare diakonissa i Växjö (där Staffan hör hemma??), har berättat att när biskopen mot slutet av år 1920 skulle åka till Indien började resan med smalspårståget mot Stenstorp. Och biskopen, som var både imponerande mäktig och samtidigt en spjuver, räckte fram hela högen med biljetter till Indien (det hade han ju inte behövt, precis) till konduktören, som, mycket riktigt, lika spjuveraktigt gav biskopen det numera klassiska svaret. Historien förtäljer inte huruvida de båda herrarna gemensamt skrattade gott åt situationen – men osannolikt är det inte.
Biskopens resmål var den indiska delstaten Tamil Nadu, så kanske Madras snarare än Bombay var destinationsorten på biljetten. Måhända åkte han där smalspårigt sovvagnståg någon gång under sitt flera månader långa besök i Indien. Höjdpunkten var när han biskopsvigde den förste biskopen i Tamil Evangelical Lutheran Church i den lilla hamnstaden Tranquebar. Där deltog jag för egen del 1978 i vigningen av den sjunde efterträdaren till den biskop Hjalmar Danell vigde – och återvände därifrån med smalspårigt (dessutom ångloksdrivet) sovvagnståg till Madras. Spårvidden var då 1000 mm. Linjen är numera inte alls smalspårig utan tvärtom bredare än normalt, 1676 mm. "Fattiga Indien" gör stora investeringar i sitt järnvägsnät.

Niklas Adell


Sv: Biskopen, Stenstorp och Indien - Staffan Sävenfjord - 2005-03-18 22:36