Sv: NBVJ

(Anders Svensson | 2005-05-18 15:55)

Som ett svar på: Sv: NBVJ skrivet av Svante Andersson den 15. maj 2005 21:09:09:

>>Föreningen verkar dock aldrig haft någon verksamhet i Västerås och som jag uppfattat det var det mest Stockholmare i föreningens början något som har paralleller i ett antal föreningar t.ex ULJ,ÖSLJ,JTJ och Malmköping med från början stark Stockholmsanknytning men som sedermera attraherat lokala medlemmar.
>Att mfSWB inte hade någon verksamhet i Västerås är helt rätt.....resten är en ganska grov missuppfattning. Huvudelen av all praktisk verksamhet med lok och vagnar utfördes av personer från Västerås under den korta tiden i Enköping inför 100-årsfiendet av SWB som järnväg.
>Nästan direkt efter firandet flyttades verksamheten till Sala och de få (ca 3-4 som mest)aktiva från 08-området reducerades till en eller två som mest.
>Den fortsatta verksamheten fram till Noraflytten bestod till stor del av körninger i Västeråstrakten och dessa utfördes till nästan 100% av personal från 021-området. Skulle tro att de enda (aktiva)08-orna under den tiden var SS och CBS. PGK var ju 0159 och inte så mycket i den "tyngre" delen av verksamheten.
>SA (medlemsnummer 18 i mfSWB och NBVJ)

Enligt vad jag hittade i mina gamla MfSWB-papper när jag tittade igenom dem tidigare i våras skedde det formella bildandet av föreningen 1975-04-12 i lokaler i Västerås numera rivna godsmagasin - möjligen avser det datum Lennart nämner ett "uppstartsmöte" för att förbereda bildandet. Föreningens medlemskår på MfSWB-tiden var dels inte så stor - ett hundratal personer - och dels ganska koncentrerad till Västerås- och Stockholmsområdena. Det pågick en del "sidoaktiviteter" i Stockholmsområdet som att bevara SSnJ-materiel (överläts senare på annan förening) och att riva ett lokhus i Södertälje, det senare med en hel del bistånd från Västerås-gänget...

Man kan tillägga angående flytten till Nora att det var en bana (och bevarandeprojekt, drivet av Hembygdsföreningen Noraskog) utan förening och en förening utan bana (MfSWB), men på jakt efter en, som fann varandra. Banjakten kom under tiden dessförinnan att omfatta såväl Sala-Råsboda som Uppsala-Enköping, båda dock utan framgång... (Om detta senare har jag skrivit i PV för flera år sedan) //Anders, medlem 8 (ha!) i MfSWB och NBVJ...


Sv: NBVJ - Göran B - 2005-05-18 23:06