Sv: Stickspår eller utdragsspår ?

(Svante Bolander, Cst | 2005-07-11 13:49)

Som ett svar på: Sv: Stickspår eller utdragsspår ? skrivet av Bengt Mårtensson den 11. jul 2005 10:58:35:

>>Hej,
>>Har nyligen börjat engagera mig i den smalspåriga museijärnvägen här i Vadstena. Jag håller på och lär mig små delar av alla termer som har med järnväg att göra. Vissa dagar är jag helt och hållet förvirrad. En fråga jag änu inte fått svar på är:
>>Vad är det för skillnad mellan ett stickspår och ett utdragsspår?
>>Sommarhälsningar
>>Sten Mattsson, Vadstena
>Ett stickspår är ett spår där man inte kör Tåg som slutar i intet, en stoppbock sandhög eller liknade. Om stickspåret används för rangering kallas det för utdragsspår.


Stickspår är ingen direkt fackterm, mer ett allmänt begrepp för spår(även bildligt) som inte har någon fortsättning. I järnvägarslang brukar man dock använda ordet "sticken", t ex ba-sticken, lok-sticken o s v.

Utdragsspår däremot är i högsta grad en fackterm. Ett utdragsspår är ett spår som man använder för att dra ut vagn- och tågsätt från en bangård, t ex för att rangera ett ankommet tågsätt, att växla vagnar mellan olika spår o dyl. Detta kan givetvis göras på vilket spår som helst, t ex linjespåret, men av kapacitets- och säkerhetsskäl bygger man på större bangårdar oftast separata spår som då kallas för utdragsspår. Många utdragsspår byggdes efter den sk Malmslättsolyckan, som en säkerhet mot att utdrag inte skulle i onödan blockera stationernas in- och utfarter.

Några stationer i Stockholmsområdet som har typiska utdragsspår är Tomteboda godsbangård(norr- och söderut), Solna(söderut), Hagalund(västerut), Älvsjö godsbangård(söderut), Södertälje Hamn(söder- och norrut), Järna(norrut), Uppsala(söderut).

/S




Sv: Stickspår eller utdragsspår ? - Sten Mattsson - 2005-07-11 18:47