Sv: Onödiga dubbelspår?

(Per Sillén | 2005-07-31 08:27)

Som ett svar på: Sv: Onödiga dubbelspår? skrivet av sparsnoken den 31. jul 2005 07:06:04:

>>>>>Varför finns det dubbelspår på minst sagt "udda" och onödiga ställen när dubbelspår skulle vara "naturligare" på många andra?
>>>>>Jag tänker på de dubbelspår som löper mellan Ånge (Ovansjö) - Ramsjö, Bollnäs - Kilafors och Holmsveden - Mo Grindar. Det sistnämnda dessutom en "dyr" linjeomläggning där spåret går som om det löpte i ett grustag.
>>>>>Det borde ju finnas måna andra linjer och sträckningar med både högre belastning och antalet tåg för att motivera dubbeslpår eller är det så att man abra bygger dubbelspår numera när man gör linjerätningar etc. ?
>>>>>/Bengt
>>>>De två första du nämner är ju från början av 60-talet, men Holmsveden - Mo Grindar byggdes ju på 90-talet. Det skulle väl bli hela vähen Ockelbo - Kilafors tydligen, men det föll vist på grund av brist på pnegar, enligt vad som sagts här. Eller fanns det andra skäl?
>>>>M J
>>>Dessa dubbelspår byggdes väl på den tiden då Norra stambanan var den ohotat viktigaste banan genom Norrland. Men nu med Botniabanan och allt mer trafik på OKB flyttas resurserna kanske till kusten.
>>I Banverkets rapport "Nulägesbeskrivning av statens spåranläggningar" daterad oktober 2001 finns uppgifter om antal tåg per vardagsmedeldygn från våren 2000 uppdelade på delsträckor. Väljer man ut de tio mest belastade sträckorna som helt eller delvis består av enkelspår får man följande lista;
>>181 SödertäljeC-SödertäljeH
>>95 OKB vid Gamla Uppsala
>>86 Ängelholm-Helsingborg
>>65 Helsingborg-Åstorp
>>64 Göteborg-Öxnered
>>62 Varberg-Halmstad
>>62 Kilafors-Ockelbo
>>60 Hässleholm-Kristianstad
>>59 Ljusdal-Bollnäs
>>59 Folkesta-Rekarne
>>Sedan dess har det väl skett vissa förändringar i trafikmängderna, men jag har ej tillgång till nyare data. Falun-Borlänge borde nog ligga på listans övre halva, så länge Rikstrafiken stöttar TiB.
>>Med den ryckighet som kännetecknar svensk järnvägspolitik, är det väl snart ingen som vågar göra några prognoser på mer än ett års sikt. Jag vågar iallafall inte, trots att jag en gång i tiden var svensk trafikprognosexepert i en OECD-arbetesgrupp.
>>P.S.
>---------------
>Orsaken till att man byggde ut dubbelspår längs delar av Norra Stambanan var att godstrafiken tidigare ökade hela tiden mellan norra och södra Sverige.
>Sedan dess har prognospanoramat förändrats genom att ökningstakten har minskat, Botniabanan snart tillkommer (som man inte planerade för tidigare) och att tyngdpunkten har förskjutits från långväga godstransporter till regional persontrafik inom järnvägen. Den regionala persontrafiken var ju ett tag i stort sett 'utdöd' (utom Uppsalapendeln) men är nu den som oftast motiverar kapacitetsutbyggnader.
>Därför så behövs dubbelspåren idag på andra ställen än längs Norra Stambanan.
>mvh/spårsnoken

Godsprioriteringarna är nog inte helt bortglömda. Mjölby-Hallsberg hade år 2000 inte mer än 46 tåg per dygn och är med som dubbelspårsutbyggnad i Framtidsplanen trots att utveckling av regionaltågstrafik bara tycks aktuell söder om Motala.
Som ett tilägg till de mest trafikerade enkelelspåren kan en lista med de minst trafikerade tvåspåriga avsnitten vara av intresse.
34 VKB vid Laholm
34 Grängesberg-Ställdalen
37 Svealandsbanan öster om Läggesta
40 Mälarbanan på del mellan Jädersbruk och Hovsta
43 Ånge-Ramsjö
46 Motala-Degerön
P.S.


Sv: Onödiga dubbelspår? - sparsnoken - 2005-07-31 08:58
Sv: Nödvändiga dubbelspår - Bengt Jönsson - 2005-07-31 09:01