Sv: Restaurangvagn med intarsia

(Staffan Sävenfjord | 2005-10-02 15:45)

Som ett svar på: Sv: Restaurangvagn med intarsia skrivet av Lennart Petersen den 02. okt 2005 15:39:59:

>>>
>>>
>>>>Intarsia fanns för övrigt bara i R4 3747-3749. Ingen av dem finns väl hos SKÅJ.
>>>Nja - fanns väl i dom riktigt gamla rest.vagnarna oxå...? Dvs. dom med lanternin. Har bara åkt i en sån en enda gång, men då tror jag det var stiliga inläggningar lite varstans i väggarna. Fel???
>>Ett mosaikmönster ja, men inte en intarsia. En intarsia är klistrade trästycken i olika färger så att det bildar en tavla. Och sådana fanns bara i R4-orna, två i varje. Konstnären Evald Dahlskog gjorde således sex intarsior, två föreställande vardera Stockholm, Göteborg och Malmö. Dessutom gjorde han en stor intarsia som placerades i matsalen på tågfärjan Malmöhus. Jag såg den senare senast 1999 i restaurangen som byggts i samband med utställningen om Öresundsbron. Dessförinnan fanns den på TR:s huvudkontor.
>>Om det fanns intarsior i de restaurangvagnar som byggdes före Ro3a/R5-generationen vet jag inte, men tror knappast det.
>----------------
>En av de smakfullaste r-vagnar som byggts.
>Kom ihåg att jag åkte den första gången på en utfärd Stockholm-Hudiksvall.
>Men vi behöver en rejäl bok om restaurangvagnarnas historia. Mycket bilder och ritningar förstås.
>Det gavs ut en mindre bok till "restaurangvagnen 90år" men den var inte så omfattande.
>Carl Jan lyckades ge ut ett monumentalverk om menyerma med läckra matbilder men omgivningen, vagnarna, framgick bara fragmentariskt.

Jag har varit med om ett antal försök att starta ett sådant projekt, men det har i stort sett slutat med att vi haft ett möte och sedan inte kommit längre.
Visst skulle boken behövas men det lär inte bli lätt att få ihop uppgifterna. Jag vet hur Hans Helmstein fick jobba med stålvagnsboken. Och det förefaller som ett relativt litet jobb jämfört med en fullständig restaurangvagnsbok.
Men jag ställer gärna upp som medhjälpare om någon vill dra i gång projektet.