Sv: "Musiken till På Spåret igen"

(Staffan Sävenfjord | 2006-02-10 18:03)

Som ett svar på: Sv: "Musiken till På Spåret igen" skrivet av Göran Holmertz den 10. feb 2006 17:51:18:

>>>Sitter och läser senaste dagarnas inlägg och för en gångs skull hittar jag en felaktig uppgift i Postvagnen. Jag är inte någon musikexpert men jag visste något var fel och nu när jag har tid så har jag googlat lite.
>>>I tråden om musiken till "På Spåret" uppges att melodin som spelas är Jernbanegalopp. Och att den skrevs av den Danske kompositören H C Lumbye. Men det är inte riktigt. "Jernbanegalop" skrevs av den Norske militärmusikern Oscar Borg.
>>>Lumbye var verksam tidigare än Borg. Lumbye skrev populärmusik. Han levde 1810 - 1874 och var i över 30 år orkesterledare på Tivoli i Köpenhamn. Under dessa år producerade han över 700 melodier. I all huvudsak dansmusik. Och han var mästare på just galopper.
>>>Borg däremot var militärmusiker. Han levde 1851-1930. Som 13 åring kom han in i divisionsmusiken i sin födelsestad Halden. En orkester som hans fader för övrigt tillhörde i 50 år. Han fick så sin utbildning på musikakademien i Stockholm. Med tiden blev han dirigent för just divisionsmusiken i Halden. En post som han sedan innehade i närmare 50 år.......
>>>Borg producerade en oändlig mängd med marscher men också all möjlig annan musik. "Jernbanegalop" skrev han 1879 till en järnvägsinvigning. Uruppförandet skedde bland annat inför kung Oscar. Jag har hört den framföras i originalarr med riktig militärorkester och då hör man verkligen att det handlar om TÅG. Finns på platta och rekommenderas för tågentusiaster.
>>>För övrigt finns en liten utställning om Oscar Borg på Fredriksten Fästning.
>>Lite sent påtänkt kanske men varför inte tipsa SVT om felet?
>Det rör sig nog om två olika stycken med samma namn! Lumbye skrev sin "Kjöbenhavns Jernbane-Damp-Galop" 1847 (till invigningen Köpenhamn - Roskilde?), och det är absolut den som används i "På spåret".

Jovisst är det så. Både beträffande invigningen och att det finns två "Jernbanegalop". Den av Oscar Borg skrevs till invigningen av Smålendsbanen.
Det var alltså helt rätt som stod i Postvagnen från början (ja, frånsett då att kompositören heter Lumbye och inte Lundby). Och Jernbanegalop uppfyller väl alla krav på att vara populärmusik från 1800-talet.



Sv: "Musiken till På Spåret igen" - Hans Wicklund - 2006-02-10 22:06