Sv: Kungsbron är inte lika med Kungsgatsviadukten?

(JDS | 2006-04-08 22:15)

Som ett svar på: Kungsbron är inte lika med Kungsgatan skrivet av Arne den 08. apr 2006 21:35:03:

>>>>Vilken bro är Kungsbron?
>>>Kungsgatans förlängning över järnvägen.
>>Det är inte alls någon förlängning, det är Kungsgatans mitt! Kungsgatan fortsätter ju på Kungsholmssidan, fram till Kungsholmsgatan.
>-----------------------------------
>Vi ska inte tvista om ord men eftersom formellt sträckan från i princip kasinot i gamla biografen Palladium (där Kungsgatan slutar på Norrmalmssidan) fram till Klara sjö har adressen Kungsbron så kan man nog säga att det är i Kungsgatans förlängning.
>Att sedan Kungsgatan helt riktigt fortsätter även på Kungsholmssidan förändrar inget beträffande gatuadressen Kungsbron. På nuvarande kartor så är det lite oklart om de två broarna över till Kungsholmen ska kallas Kungsbron de också. Men för 20 år sedan var även dessa benämnda Kungsbron.
>För alla oss äldre stockholmare så var den gamla Kungsbron en maffig gjutjärnskonstruktion med bågar över körbanan vilken dessvärre skattades till förgängligheten när World Trade Center byggdes. Men Kungsbron som adress har alltså varit inte bara bron över järnvägen vid norra säcken på Cst utan även ett stycke gata fram till Klara sjö. Det kan kanske tyckas vara irrationellt att inte kalla allt för Kungsgatan men så är det faktiskt!
>minns Arne :-)


Men jag kan fortfarande inte köpa att Kungsbron skulle vara Kungsgatans förlängning eftersom den är omgiven av Kungsgatan i båda ändarna. Den västra delen av Kungsgatan hette visserligen Kungsbrogatan en tid och man kan förstås kalla den för Kungsgatans förlängning. Men även om Kungsbron en gång var Kungsgatans förlängning så är den det inte idag.

För övrigt undrar jag om inte namnet Kungsbron ursprungligen endast avsåg den egentliga bron* över Klara sjö, medan resten var Kungsgatans viadukt över bangården eller något i den stilen. Adressen "Kungsbron" är väl ett ganska nytt påfund?


Sammanbindningsdel ett bättre uttryck kanske - Arne - 2006-04-08 22:50