Sv: Utlänning av obestämd nationalitet vid Stockholm N

(AK | 2007-03-03 21:40)

Som ett svar på: Sv: Utlänning av obestämd nationalitet vid Stockholm N skrivet av Sven Grönquist den 03. mar 2007 20:56:49:

>>>>
>>
>>
>När var detta ungefär? Typsnitt och logotyper antyder 1980-tal.
>Om jag förstår det rätt så kopplade man två släp med bakändarna mot varann på en mittboggi, och så en boggi med vanliga buffer i varje ände, stämmer det?
>Se'n måste väl släpen ha tryckluftsledning för att bromseriet ska fungera mellan boggierna.
>För övrigt hade väl britterna något liknande system, men där släpet hade en axel med järnvägshjul som kunde fällas ner.
>/Sven


1980-talet kan vara en rimlig gissning. En typisk trailer var då drygt 12 meter lång. Nu är en Europatrailer 13,6 meter.

Trailerna måste vara riktade åt samma håll. Studerar man bilderna noga syns tydligt att trailern i bakänden backas in en slags triangelstryrning och klämms fast med speciella hakar. I framänden vilar trailern på en stor kula - kolla mellanboggien. X antal trailer sammanfogas och har en en ändboggie (verkar vara två olika sorter) med buffertar och skruvkoppel i början och slutet av raddan.

Givetvis måste dessa specialbyggda trailer ha en tryckluftledning för bromsen. Det syns ju tydligt slangar som sitter i blindkopplingar på sidan av järnvägsboggierna som skall anslutas.


Sv: Utlänning av obestämd nationalitet vid Stockholm N - Sven Grönquist - 2007-03-03 22:07