BUFFÉ-vagn eller BYFFÉ-vagn? Det är frågan! ;-)

(Arne | 2007-09-25 22:48)

Som ett svar på: Sv: Buffe-vagn? skrivet av Staffan Sävenfjord den 25. sep 2007 22:11:23:

>>>>Fanns inte tidigare beteckningen "Buffé-vagn" för en enklare restaurangvagn?
>>>>/Thomas K Ohlsson
>>>Stämmer! Begreppet ska ha funnits först någon gång på 1930-talet. Har sett bilder på en sådan vagn och den såg ut som en bar inne i vagnen. En generation buffévagnar som flera av oss minns är R1 som levererades 1960-1962. Dessa gick i trafik till en bit in på 1990-talet. Dessa kallades för buffévagnar när de var nya men har senare bara kallats restaurangvagnar. R1 var föresten en mycket trevlig vagnstyp
>>.
>>R1 - var det "två rum & kök"-modellen?
>>/TKO

>Nu skall vi reda ut det här. De vagnar som kallades buffévagnar var RBo11 - senare RB3. De hade en lång bardisk, som kortades av alltmer vid olika ombyggnader. Påminde lite om en serveringsform som ofta tillämpades vid gamla EPA-varuhus, det vill säga att man satt runt en bardisk och beställde vad man ville ha ("falukorv med potatispuré men utan sås") och fick det serverat där, varefter man i tur och ordning betalade, åt upp det som serverats och gick därifrån. Dessa vagnar gick under namnet "skenbar" (nej, Dalle var inte först med den vitsen).
>R1 har aldrig varit nya. De skapades nämligen på 1970-talet genom ombyggnad av RBo2 (från 1970) R2G och R2 (ombyggda Rbo2, fanns bara två). RBo2 var dock från början märkt buffé respektive kafé på utsidan. Inne i vagnen stod det dock matsal i bufféänden. Förutom märkningen kallades dessa vagnar aldrig annat än restaurangvagnar antingen det nu var av personal eller resenärer.
>Om R1 var en trevlig vagntyp fanns många åsikter bland TR-personalen. Från de som vägrade jobba i den till sådana som jag som tyckte den var den bästa. Men då tänker jag inte på gångegenskaperna. Den vaggande gången från att ha åkt alltför många pass på R1 sitter enligt vissa olika människor fortfarande kvar i mitt sätt att röra mig.
>Ordet buffé används som bekant i dag som en synonym till smörgåsbord - ett ord som alltmer försvinner. En speciell variant är den frukostbuffé som alla hotell i hela världen med självaktning serverar. Något som faktiskt för vårt lands del till stor del har sin grund i de frukostbufféer som Centralens restaurang i de större städerna började tillhandahålla i slutet av 1960-talet. OK, det kan funnits hotell som serverade frukostbuffé något tidigare men det vanliga på den tiden var frukostcomplé (kaffe/te, smör, bröd, ost, marmelad) eventuellt kompletterad med juice. Eller en kontinental frukost som var av ännu mindre i omfattning. Eller en fransk frukost (kaffe och en Galoise). Det förekom också stabilare frukostar som grötfrukost eller ägg och bacon.

----------------
Tack för en spännande och uttömmande redogörelse. Den kompletterar Järnväg.net som inte är riktigt fullständig på den här punkten. Men en sak som jag undrat över är om den här SJ-vagnen var märkt BUFFÉ eller BYFFÉ? Båda stavningarna är korrekta enligt SAOL13 och Svensk Ordbok.

Orsaken till min fråga är det faktum att Märklin en gång i tiden sålde en svenskmålad 60-tals serveringsvagn (Märklin 4073) märkt just BYFFÉ. Eftersom stavningen buffé är den kanske vanligaste i sammanhang som t.ex. det som Staffan nämner (frukostbuffé etc) och därför borde ligga närmare till hands när man ska döpa en enklare restaurangvagn är det lite underligt med stavningen med y som på Märklinmodellen.

Jag har dock sett (tror jag) fotografiska bilder av SJ-vagnar i skala 1:1 zwinker med just den stavningsvarianten alltså BYFFÉ som Märklin använder. Stavningen byffé är också den kanske vanligare varianten för en finare möbel med hyllor och skåp för servisen/glasen och från vilken själva serveringen också kan ske.

Så hur gjorde man på SJ? Fanns båda stavningarna BUFFÉ/BYFFÉ eller var det bara den ena varianten? Och i så fall vilken variant? Jag har svårt att tro att Märklin skulle ha missat en sådan här detalj eftersom man säkert skulle ha blivit upplyst om felet av otaliga märklinister och tidiga Postvagnsskribenter. smile updown


Sv: BYFFÉ är rätt, ja! - Kurt Möller - 2007-09-26 01:15