Sv: 60-tal i Skavstaby III - Skavstaby station.

(Siste tkl vid gamla Skavstaby Carl-Axel Schiller | 2008-02-10 09:32)

Som ett svar på: Sv: 60-tal i Skavstaby III - House Of The Rising Sun skrivet av Jöran Johansson den 10. feb 2008 08:42:12:

>>Var ligger nu detta Skavstaby nånstans? Jag har en känsla av att platsen flyttat norrut det senaste decenniet, och nu befinner sig där Arlandabanan grenar av sig från stambanan. Själv har jag alltid placerat Skavstaby i anslutning till detta hus, som ligger strax söder om 1969 års olycksplats. Rätt eller fel vet jag inte.
>>Jag tror inte att huset finns kvar idag, men det vet jag inte heller. Tänker mig att det kom i vägen för fyrspårsutbyggnaden här förbi och revs av bara farten. Huset låg på västra sidan om spåret och hade då förstås trevlig morgonsol att njuta av medan man satt i bersån och studerade tågen som passerade förbi.
>>Lär väl inte finnas så många bilder på huset från den här vinkeln. Krävdes spårspring för det vill jag minnas.
>>Med risk för att röra upp känslorna hos Postvagnens alla ASS-fundamentalister (ASS=AntiSpårSpring) måste jag berätta att morgonen efter olyckan vid Skavstaby tog jag pendeltåget till Upplands Väsby, som för dagen av förklarliga skäl var slutstation istället för Märsta. Exakt var olyckan ägt rum visste jag inte, men att det var några km norr om Upplands Väsby station var jag klar över. Så hur bära sig åt för att hitta olycksplatsen? Jo, gå längs spåret förstås. Så det gjorde jag. Södergående spår var dessutom avstängt, på det norrgående var det enkelspårsdrift.
>Om det står 170 på skylten så är det banvaktsstugan Nytorp, som fanns kvar i vart fall 1 oktober 1988, men som revs någon gång därefter. Om mina siffror stämmer ska den ha legat 200 m söder om nuvarande Skavstaby trafikplats (station?)
>/Jöran

"Gamla" Skavstaby station låg 1,4 km söder om nuvarande station med samma namn. Där gamla stationen låg finns nu mellanblocksignaler på de inre spåren. 1994 lades gamla stationen ned och efterträddes under kort tid av linjeplatsen Urmula på samma plats, medan namnet Skavstaby flyttade till det nya läget 1,4 km norrut.


Skavstaby felläsning av Skavsta bv? - Gunnar E - 2008-02-10 11:11