Sv: Ambjörnarp - och en kulturinsats - Dialekter

(Staffan Sävenfjord | 2001-11-25 21:59)

Som ett svar på: Sv: Ambjörnarp - och en kulturinsats - Dialekter skrivet av Bengt Jönsson den 25. nov 2001 21:47:07:

>>>>>>Skrivet av Jan L den 24. nov 2001 15:26:57:
>>>>>>


>>>>>>Som sagt: vilken station är detta? Bilden togs 1971. Klockan tickar...
>>>>>Ambjörnarp VCJ
>>>>Helt riktigt. Bravo!
>>>Kan tillägga att stationshuset numera är ombyggt till servering och inrymmer Ambjörnarps Café och Byakrog. Man hyr även ut dressiner för trampturer mellan Ambjörnarp och Sjötofta. Ett besök kan rekommenderas!
>>Glöm inte heller att studera det gamla och pietetsfullt restaurerade utedasset. Det som för ett par år sedan invigdes av Stefan & Krister *). Efteråt kan man sedan ta bilen söderut mot Sjötofta och Håcksvik, och om man då ett par kilometer söder om Sjötofta viker av till vänster mot Ekefors så kommer man till skrotplatsen, där det finns hur mycket gammalt järnvägsmateriel som helst i olika grader av förfall.
>>*) Förra gången jag nämnde dessa Sveriges bästa artister var det ett antal kulturellt obevandrade personer norr om Götaland som aldrig hört talas om dem. Stefan (Gerhardsson) och Krister (Claesson) är kända visartister och numera även buskis-skådespelare, som är kända över hela Västsverige samt av alla dem som har TV4 som sin favoritkanal (ni vet den kanalen med kulturpärlor som Farmen, Skilda världar och nu om ett par minuter andra avsnittet av Rhapsody in Rock från Dalhalla). Enligt egen utsago fick Stefan & Krister uppdraget att inviga dasset eftersom de i sina scenshower har "gett rôva ett ansikte".
>==========================================================
>Av Stefan & kristers dialekt placerar jag dem någonstans i skogarna mellan [Oullared] och Fegen.
>Inte så långt ifrå [Schoenljonga].
>:-)
>/B

Vi är nu väldigt ur spår men att ha invigt en stationstoalett kan väl ändå motivera att ämnet avhandlas här i Postvagnen. Samt att man i "Full fräs" kunde se Stefans figur Olvert köpa biljett på Falkenbergs station och i förundran läsa på skylten till kinesrestaurangen alldeles utanför stationen därstädes: "Sun Wah!" Ni som råkar känna till Olverts favorituttryck förstår det roliga.
Nåväl, Krister kommer från Kalv och Stefan från Fegen. Det är precis i de trakter du beskriver, alltså gränstrakterna mellan Västergötland och Halland. Dialekten är mycket präglad av kindsmål.
/Staffan, som är besviken över att Stefan & Krister inte fick Nobelpriset i år heller. aetsch
Sv: Ambjörnarp - och en kulturinsats - Dialekter - Domustunnlar & annat - Bengt Jönsson - 2001-11-25 22:12