Orsaken till att trafiken på VKB upphandlades!

(Ami | 2001-12-30 17:00)

Som ett svar på: Sv: Sydvästen och upphandlingen skrivet av Hans Broman den 30. dec 2001 14:28:17:

Trafiken på Västkustbanan upphandlades INTE pga att SJ sagt att den var olönsam!
Inte vid den tidpunkten i alla fall...
De har vid ett flertal tillfällen, inofficiellt, försökt att få banan som olönsam men regeringen har sagt nej! Allt detta kan jag inte bevisa men jag kan garantera er att jag har fått uppgifterna från två olika personer som sitter i den ställningen att de vet en hel del om det här!

Orsaken till att Västkustbanan upphandlades hittar ni i propositionen Transportpolitik för en hållbar utveckling
Proposition 1997/98:56.

Citat från sidan 145:
"Regeringen gör därvid bedömningen att ett borttagande av skadepröv-ningen visserligen kan ge ett resultatbortfall för SJ på kort sikt men att tidpunkten för denna åtgärd knappast påverkar järnvägstrafikens konkur-renskraft på längre sikt. Dessutom har stora delar av upprustningen av järnvägssystemet nu genomförts med införande av bl.a. snabbtåg på många sträckor. Beträffande Västkustbanan anser regeringen dock att det finns en betydande risk för att en ökad konkurrens från långväga busstra-fiki kombination med de kraftiga förseningar i utbyggnaden av banan kan undergräva tågtrafikens utvecklingsmöjligheter även på längre sikt.
Det är därför enligt regeringens uppfattning rimligt att, till dess en lång-siktig lösning för infrastrukturen finns, säkerställa att den långväga per-sontågstrafiken på Västkustbanan kan upprätthållas på dagens nivå. Detta bör dock inte ske genom att andra resealternativ begränsas. Om så erford-ras bör trafikutbudet på Västkustbanan i stället säkerställas genom den upphandling av trafik som regeringen redogjort för i avsnitt 8.3."


En fråga som har snurrat i mitt huvud är följande:
Regeringen ansåg att en ny upphandling inte skulle göras. På vilka grunder? Om vi tittar på orsakerna till att sträckan upphandlades så nämns ju den försenade utbyggnaden av banan som ett starkt skäl... Vad jag vet så är väl inte banan klar än!


Sen är det ett känt faktum att SJ försökte häva upphandlingen av banan när det blev känt att en annan operatör skulle "få" trafiken!
I brevet som skickades till regeringen/ND hävdade SJ att de aldrig begärt sträckan som olönsam.
Min fråga då är naturligtvis... Varför protesterade inte SJ redan när beslutet fattades om en upphandling?

I brevet radades det upp olika problem som skulle uppstå om en annan operatör "fick" trafiken.

Om någon vill se detta brev så kan jag nog leta fram det ur gömmorna och faxa det till er. Det är bara att maila:
ami.pursche@privat.utfors.se



Sv: Orsaken till att trafiken på VKB upphandlades! - Hans Broman - 2001-12-30 19:25
Sv: Orsaken till att trafiken på VKB upphandlades! - Gustav Karlsson - 2001-12-30 21:49