Moment 22

(Harald Nordius | 2002-01-01 10:28)

Som ett svar på: Sv: Tänk på detta... skrivet av Göran Kannerby den 31. dec 2001 21:54:30:

>>Tänk bara på att du inte får stå på hållplatser odyl om du inte tänker åka med. I Västtrafiks allmänna resevillkor går att läsa följande: "Det är inte tillåtet att vistas på färdmedel eller inom trafikföretags område med annan avsikt än att resa". Alltså att stå på en hållplats med avsikt att fotografera torde alltså vara förbjudet...
>Det är dock tveksamt om spårvagnshållplatser verkligen kan betraktas som "trafikföretags område"! I de flesta fall torde de ingå i begreppet "allmän plats", som framgår av detta uttryck får man normalt vistas där om det inte uttryckligen framgår av lokala ordningsföreskrifter!

Observera att det heter resevillkor. Om man inte har för avsikt att resa gäller naturligtvis inte resevillkoren.

Allmänhetens rätt att uppehålla sig på en plats kan inskränkas endast genom lag eller av en myndighet i laga ordning fattat beslut. Västtrafik är ingen myndighet och har inget bemyndigande att utfärda ordningsföreskrifter. Däremot kan Västtrafik naturligtvis sätta upp villkor för att göra affärer med folk, precis som alla andra som gör affärer. Västtrafik säljer resor, alltså kallar de sina affärsvillkor för resevillkor. När jag köper en biljett av Västtrafik ingår jag ett avtal där jag lovar att följa resevillkoren. Om jag inte har köpt någon biljett så har jag inte gjort något avtal och får naturligtvis inte resa. Däremot får jag göra allt annat som inte är olagligt och det är inget som Västtrafik har med att göra.

Hälsn/HN


Definition - Erik Samuelsson - 2002-01-01 11:54