Mannaminne, Sundsbruk och Afrika

(lennart Strömquist | 2002-01-01 11:37)

Som ett svar på: SJ- kamp mot snön 1953 skrivet av Rolf Sten den 31. dec 2001 13:50:24:

Tack Rolf för att Du lagt ut "Signalen" på nätet. Normaltid för "mannaminne" är nog ca 4-5 år vad det gäller extrema vädersituationer.

För några år sedan undersökte jag en katastrofartad översvämning i Babati, Tanzania, vilken skylldes på nyligen vidtagna åtgärder i landskapet (avverkning, uppodling mm).

Det visade sig, efter genomgång av klimatdata, rapporter till myndigheter, pressklipp mm. att Lake Babati mer eller mindre regelbundet svämmat över och förorsakat negativa effekter för människan ända sedan dokumentationen började kring år 1900.

Geologiska bevis visade att så även skett tidigare. Det är det nog likadant med svenska snöoväder, utom i just det fall som Du redovisar, vilket åtminstone i mitt egenupplevda mannaminne för evigt etsat sig fast.

Kanske för att det var första (och enda) gången jag fick se en ångdriven snöslunga i arbete eller så är det för att det aktuella numret arkiverats i min far efterlämnade dokument till evig påminnelse. Kanske har det också förstärkts under mina därpå följande utflykter till "yttersta växeln" i Sbr där växelraka och piassavakvast i förening med ungdomlig energi hjälpte fadern att lägga om inför ett "oväntat möte" en julaftonskväll för många år sedan.