Lussekatter
Ett gammalt hederligt, och utsökt, recept på saffransbröd.
- 50 gram jäst
- 5 dl mjölk
- 150 gram margarin
- 1 gram saffran (2 paket)
- 1/2 tsk salt
- 2 dl socker
- 1 ägg
- Ca 15 dl vetemjöl
- Russin
- Ägg till pensling
Smält margarinet och lös upp den nedsmulade jästen i det och mjölken. Häll i saffran, salt och socker och rör om. Tillsätt därefter först hälften av mjölet, sedan ägget och slutligen resten av mjölet. Knåda alltihop till en smidig deg. Låt den jäsa i cirka en halvtimme.
Baka ut degen på valfritt sätt och tryck i russin efter behov. Låt bakverken jäsa på plåten i cirka en halvtimme.
Värm upp ugnen till 250 grader. Pensla lussekatterna med ett uppvispat ägg. Cirka 5-7 minuter brukar vara lagom tid i ugnen.