Lussekatter

Ett gammalt hederligt, och utsökt, recept på saffransbröd.

  • 50 gram jäst
  • 5 dl mjölk
  • 150 gram margarin
  • 1 gram saffran (2 paket)
  • 1/2 tsk salt
  • 2 dl socker
  • 1 ägg
  • Ca 15 dl vetemjöl
  • Russin
  • Ägg till pensling

Smält margarinet och lös upp den nedsmulade jästen i det och mjölken. Häll i saffran, salt och socker och rör om. Tillsätt därefter först hälften av mjölet, sedan ägget och slutligen resten av mjölet. Knåda alltihop till en smidig deg. Låt den jäsa i cirka en halvtimme.

Baka ut degen på valfritt sätt och tryck i russin efter behov. Låt bakverken jäsa på plåten i cirka en halvtimme.

Värm upp ugnen till 250 grader. Pensla lussekatterna med ett uppvispat ägg. Cirka 5-7 minuter brukar vara lagom tid i ugnen.

Kategorier

Start / Recept