Ambrosiakaka

Grahamsmjölet ger en spännande smak åt denna apelsinkaka som mycket väl kan ätas utan glasyr, om man vill.

  • 150 g margarin
  • 2 dl socker
  • 3 ägg
  • 2 dl grahamsmjöl
  • 1 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 1 apelsin
Glasyr:
  • Florsocker
  • Vatten
  • Hackat apelsinskal

Rör margarin och socker poröst. Skilj äggulorna från vitan och rör ut gulorna i margarinet och sockret. (Knäck ägget försiktigt så du har två halvor. Häll gulan från den ena halvan till den andra över en skål som vitan rinner ner i.) Skölj apelsinen, riv skalet, pressa ur saften och häll det i smeten. Blanda mjölet (vete+graham) med bakpulvret och rör sedan ner det. Vispa slutligen äggvitorna till hårt skum och rör ner det också i smeten. Smörj och bröa en kakform. Häll i smeten och grädda i 175 grader cirka 40 minuter.

När kakan är klar, vänd upp den på ett fat och låt den svalna en stund. Rör sedan ihop florsocker med lite vatten till en glasyr. Häll den över kakan och strö över det hackade apelsinskalet.

Kategorier

Start / Recept