Äppelkaka med hemmagjord vaniljsås

Det här är en verkligt kalasgod äppelkaka, och tillsammans med den hemmagjorda vaniljsåsen är den en höjdare.

  • 200 g mandelmassa
  • 125 g margarin
  • 3 ägg
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 3 äpplen
  • 2 msk socker
Vaniljsås:
  • 3 dl vispgrädde
  • 3 äggulor
  • 3 msk florsocker
  • 1 msk vaniljsocker

Riv mandelmassan på ett rivjärn och rör den porös med margarinet. Rör ner äggulorna och därefter mjölet blandat med bakpulvret. Vispa äggvitorna hårt och rör ner dem också.

Bred ut smeten i en smord och bröad kakform. Skala äpplena och stick ner tunna äppelklyftor tätt i smeten. Strö över socker och lägg på smörklickar. Grädda i 175 grader cirka 45 minuter.

När det är dags att servera kakan kan man göra vaniljsåsen. Vispa grädden hårt. Rör ihop äggulorna, florsockret och vaniljsockret för sig och blanda sedan ner det i grädden och rör om.

Kategorier

Start / Recept