Att knäcka kopieringsskyddade skivor

(2003-04-22)

Att knäcka dagens kopieringsskydd är enkelt. Jag har inte velat skriva om det tidigare eftersom jag inte tycker det finns någon mening med att göra det. De enda som behöver knäcka skyddet är ju de som köper skivorna, och varför ska man köpa en skiva när det uttryckligen står på den att den inte ska fungera?

Om enda anledningen för att kringgå skyddet hade varit piratkopiering hade jag inte skrivit det här, för jag stöder inte sådan verksamhet. Jag köper skivor och jag tycker det är trevligt om andra gör det också. Men man måste ju kunna lyssna på skivorna! Det känns ju som en grundförutsättning. Och när nu skivbolagen ruckar på den principen genom att inte längre erbjuda vanliga cd-skivor, ja, då måste man ju säga ifrån.

Jag tycker fortfarande inte det finns någon anledning att gå runt kopieringsskyddet, för jag tycker man ska kunna begära att produkter man köper ska fungera. Man ska inte behöva knäcka skydd för att lyssna på sin egen skiva. Men jag har förstått att alla inte känner till hur lätt det är och därför tror på skivbolagen när de påstår att kopieringsskyddet skyddar mot kopiering.

Till att börja med kanske vi ska slå fast varför kopieringsskyddet inte skyddar mot kopiering och varför det aldrig kan göra det. Det beror på det enkla faktum att ingen kan lyssna på en cd-skiva utan att ta en kopia först. I en vanlig cd-spelare skickas kopian direkt till högtalarna via en D/A-omvandlare (digital till analog) och förstärkare. I en dators cd-spelare kan det gå till på samma sätt, men en dator har även möjlighet att spara kopian. Och det är just där skivbolagens skor klämmer. Kan man spara kopian så kan man senare lyssna på den utan originalskivan. Jättepraktiskt, tycker vi skivköpare, nu kan man lägga in alla låtar i datorn och slippa hålla på och byta skiva hela tiden. Livsfarligt, tycker skivbranschen, nu kan folk dela med sig, det måste vi stoppa!

Men en cd-skiva kan naturligtvis inte veta vad som sker med kopian som tas från den. Den vet inte om man bara lyssnar eller om man också sparar den. Skivan märker ingen skillnad. Det är därför som de så kallade kopieringsskydden siktar in sig på att försöka göra skivan ospelbar i datorer, så man inte ska kunna ta någon kopia alls, alltså inte ens lyssna.

Fast detta har de ju inte lyckats så bra med. Det som talar mest mot deras ideer är det faktum att internet finns. I och med internet så räcker det att en person någonstans på jorden lyckas ta sig runt skyddet och sedan delar med sig av informationen till någon, som sedan delar med sig till någon, och så vidare tills svaret finns ute för alla som ha tag i det.

För att knäcka/gå runt skyddet finns det i huvudsak tre metoder:

1. Att ha en cd-spelare och/eller datorprogram som klarar av det. Det så kallade skyddet är helt verkningslöst mot flera modeller. Problemet med skivorna brukar vara att innehållsförteckningen inte stämmer. Om man får programmet att kopiera ändå så går det bra. På Fatchucks hemsida berättar någon att man kan bränna en skiva med 80 minuters tystnad och sedan lura programmet att tro att denna sitter i när man i själva verket kopierar från den skyddade skivan. Andra har berättat att man kan sätta en tejpbit i ytterkanten på skivan så att datorprogrammet inte ska se den felaktiga innehållsförteckningen.

2. Att spela in från en "vanlig" cd-spelare. Med hjälp av en enkel sladd, som finns hos Clas Ohlson för cirka 40 spänn (exmpelvis artikelnr 32-7701, men det finns fler varianter), så kan man ansluta en cd-spelare till datorn. Sedan är det bara att använda godtyckligt samplingsprogram för att spela in musiken i datorn, helt utan kopieringsskydd.

3. Att ladda ner låtarna från internet. Eftersom kopieringsskyddet inte fungerar är det inga problem att hitta musiken på olika fildelningstjänster. Den som lägger ut låtar utan tillstånd begår ett brott, men att ladda hem för eget bruk är tillåtet. Musik som finns på internet saknar kopieringsskydd, såvida man inte betalar för den.

Det sista är ju också en intressant aspekt. Det är bara musik som man köper som är kopieringsskyddad. Väljer man att ladda hem gratis är det inga problem.

Forskningsrapport om hur kopieringsskydden är uppbyggda:
http://www.cs.princeton.edu/~jhalderm/papers/drm2002.pdf

Amerikansk sida om kopieringsskydden:
http://www.fatchuck.com/z3.cd.html

Goldwave, ett samplingsprogram för att spela in ljud (exempelvis från CD):
http://www.goldwave.com/