Att kopieringsskydda hemsidor

(2001-12-02)

Häromdagen stötte jag ihop med en hemsida som påstod följande: "Att skapa en website som ser professionell ut kräver mycket tid, jobb, kunskap och erfarenheter inom många områden - från bildredigering till programmering. Men resultatet av allt arbete kan lätt kopieras och användas av vem som helst - i dagens konkurrensutsatta miljö är det något som varje seriös webbutvecklare vill undvika. Som en lösning på situationen släppte ProtWare W-Cypher!, föregångaren till HTML Guardian, som snabbt blev väldigt populär. Idag är HTML Guardian de facto-standard för att skydda upphovsrätten på webben." (Min översättning.)

Jo, det låter ju bra. Hade det bara fungerat också hade det varit ännu bättre.

Det går nämligen inte att kopieringsskydda hemsidor. Innan du kan se en hemsida måste den kopieras till din dator. Det är detta som sker när du klickar på en länk eller skriver in en adress. Enda sättet att göra så att vem som helst inte kan kopiera det man har skrivit är att inte lägga ut det på internet alls. Så ser verkligheten ut. Vill man ha kakan kvar i kakburken kan man inte äta upp den.

Man måste acceptera att vem som helst kan göra vad som helst med det man lägger ut på internet. Vill någon skriva ut det här och sätta upp det på anslagstavlan nere på Ica så kan de göra det. Tekniken kan inte hindra det. Tekniken ska inte hindra det. För vad vet tekniken om vad jag ska ha utskriften till?

Dessutom klarar inte tekniken i det här fallet att göra som företaget påstår ovan. Det bara ser så ut. Tills man tittar lite närmare. Det tar lite drygt en minut att plocka bort "kopieringsskyddet" på egen hand, men man kan lätt skriva ett program som gör det på ett ögonblick. Förtjänar det verkligen att kallas kopieringsskydd då?

Jag tycker inte det.

Företaget i fråga:
http://www.protware.com/