DRM och PressPlay

(2002-10-07)

DRM (Digital Rights Management) är något som kraftigt begränsar datorns möjligheter istället för att utöka dem. Tanken med DRM är att ta ifrån datorägaren en del av kontrollen över sin dator och istället ge den till dem som säljer musik och film. Med DRM i funktion ska datorn säga stopp när dess ägare försöker utföra kommandon som skiv- och filmbranschen har bestämt inte ska fungera. Utöver det uppenbara; att inte kunna sprida inköpt musik till hela världen, så kan man heller inte kopiera för eget bruk, för hur ska datorn kunna veta i förväg vad du kommer att göra med kopian du vill ta?

I USA finns en tjänst som heter PressPlay som möjliggör nedladdning av musik mot betalning. För cirka 100 kronor i månaden kan man lyssna på hur många låtar som helst, men man kan inte spara dem utan man kan bara lyssna så länge man betalar månadsavgiften. För 100 kronor till får man dock rätt att behålla 10 låtar. Men inte vilka som helst, utan bara vissa låtar är tillåtna att spara. (Jag känner inte till hur stor del, eller vilka, eftersom tjänsten bara kan testas av amerikaner.) Dessa låtar man för den extra avgiften väljer att behålla kan man lyssna på även efter att man har sagt upp sitt "abonnemang". Dessutom kan man bränna dem på cd (men bara en gång per låt).

För att allt detta ska fungera, så man inte ska kunna behålla låtar man inte betalt extra för, används alltså DRM. Hos PressPlay är det Microsoft som står för tekniken i form av Windows Media Player. WMP är alltså ett krav för att du ska kunna lyssna på musiken och du kan bara lyssna på den där, för kan du lyssna i andra program så kanske dessa program skulle låta dig göra något som inte ska vara tillåtet, och det ska ju inte gå.

Men jag undrar egentligen hur mycket allt detta besvär de lagt ner på att försvåra musiklyssnandet är värt. Jag menar, allt skydd och hela DRM-tekniken försvinner ju när du lägger ner musiken på cd, vilket är tillåtet. Bara att kopiera tillbaka låten från skivan och den är oskyddad. Dessutom går det att kopiera låtarna man inte får behålla/bränna analogt och på så vis göra även dem oskyddade. Är detta ett fall av "tänkte inte på det" eller tror de inte att folk ska upptäcka det? Visserligen är det 100 kronor i månaden i fast avgift och sedan 100 kronor extra per tio låtar, så det blir ju samma prisklass som en cd, men med skillnaden att man kan lyssna på alla låtar först och sedan betala per låt. Dock också med skillnaden att man inte får låtarna i cd-kvalitet utan komprimerade i 128 kbit/s.

På det hela taget tycker jag PressPlay är en bra idé och det går åt rätt håll. Men det är ännu för många begränsningar i tjänsten för att jag skulle vilja använda den.

Microsofts DRM:
http://www.microsoft.com/windows/windowsmedia/drm/default.aspx

PressPlay:
http://www.pressplay.com/