Framtidens dator - ingen dator?

(2001-12-16)

Dagens datorer är väldigt kraftfulla. De kan användas till mycket. För mycket tycker vissa. Traditionellt har utvecklingen gått mot snabbare datorer och fler möjligheter, men nu håller det på att vända. Med nästa version av Windows kommer man förmodligen inte att kunna göra lika mycket som man kan idag.

Microsoft har i dagarna fått patent på något som kallas ett skyddat operativsystem. Skyddat från vad, kan man fråga sig. Virus kanske? Eller hackers? Nej, inte precis. Det skyddade operativsystemet skyddar din dator från dig själv.

Säg att du köper musik över nätet, vilket många tror är framtiden. Du betalar kanske en hundring och får sedan ladda ner ett album. Men så vill du lägga över musiken på en cd med hjälp av cd-brännaren du har i datorn, så du ska kunna lyssna på musiken du har köpt i stereon eller bilen. "Stopp och belägg", säger det skyddade operativsystemet, "det har inte du behörighet att göra". Men man kan ju alltid kopiera det analogt, tänker du och försöker spela in musiken med en vanlig ljudsladd från datorns line-out till line-in. "Stopp och belägg", säger det skyddade operativsystemet, "det här har du inte behörighet att spela in".

Musiken man köper över nätet kan bara spelas på den dator man laddar ner den på och den kan bara spelas medan man är uppkopplad mot internet, för låten måste ansluta till skivbolagets hemsida och verifiera din dator så du inte försöker spela den hemma hos en kompis eller på någon annan av dina datorer. Säger skivbolagets hemsida nej kan du inte lyssna på låten. Även fast du betalt för den.

Samtidigt som musikbranschen börjar sälja musik över nätet som inte går att lyssna på i en cd-spelare håller de på och mixtrar med cd-skivorna så att de inte ska gå att spela i datorer. Hmm...

En bild uppenbarar sig. Å ena sidan säljer de musiken över internet, men den går bara att lyssna på i datorer och bara under en begränsad tid (en månad hos den tjänst som finns nu, vill man höra låten igen efter en månad måste man köpa den på nytt). Å andra sidan säljer de musiken som vanligt på cd, men den går inte att lyssna på i datorer. Ponera att man köper en låt över internet och tycker den är så bra att man vill kunna lyssna på den i sin bärbara cd-spelare. Ja, då är det bara att köpa skivan. Också.

Men som bekant går ju allt att knäcka, så varför anstränger sig skivbranschen? Jo, allt går att knäcka, det är sant, men det förutsätter att man har en dator och det är där Microsoft kommer in i bilden. Med deras skyddade operativsystem har man ingen dator längre.

Vad är felet med kopieringsskydd?
http://www.tydal.nu/article/26

Microsofts patent:
http://patft.uspto.gov/netacgi/nph-Parser?Sect1=PTO2&Sect2=...