Hur man förminskar bilder

(2006-10-21)

Var och varannan människa har en digitalkamera idag, men bilderna man tar blir väldigt stora när man tittar i datorn. Både rent fysiskt på skärmen och i bytes räknat. Ska man skicka bilderna till någon kompis eller lägga upp ett foto av sig själv på någon webbplats bör man därför förminska dem. Det finns flera datorprogram för ändamålet, men ett som har många finesser och dessutom är alldeles gratis och på svenska är GIMP.

Börja med att ladda ner och installera GIMP genom att välja den version som passar din dator:

När du har startat GIMP går du in på Arkiv-menyn, väljer Öppna och letar upp den bild du vill jobba med. Som exempel ska ni nu få se hur jag ser ut.

Tydal

Lägg märke till att det står 240x320 överst. Det är hur stor bilden är i pixlar (bildpunkter). Denna bild är alltså 240 pixlar bred och 320 hög. Om en webbplats inte tillåter att bilden man ska ladda upp på sig själv har en större storlek än exempelvis 80x80 så är det alltså detta mått vi måste ändra. Men innan vi ändrar storleken bör vi beskära bilden och ta bort det som inte behöver vara med.

Välj beskäringsverktyget:

Beskäringsverktyget

Placera muspekaren över bilden, håll nere knappen och dra över området som du vill behålla. Det räcker om du gör det grovt, för du kan finjustera efteråt.

Beskär

När du gjort din markering dyker det upp ett fönster som heter "Beskär och ändra storlek" där du kan justera i detalj vilket område du vill beskära. När du är nöjd trycker du "Beskär" och bilden ändras så att bara det markerade området behålls.

Beskuren

Med bilden beskuren är det dags att förminska den. Gå in på menyn Bild (som finns i samma fönster som bilden du öppnat) och välj "Skala bild":

Skala

Om nu maxstorleken var 80x80 så kommer det i det här fallet inte att fungera att skriva 80 på både bredd och höjd. Detta eftersom min bild inte är lika bred som hög. Om jag ändrar bredden till 80 så ändras höjden till 124. Eftersom 124 är för mycket på höjden så provar jag att ändra höjden till 80. Bredden justeras då till 52, och det är under 80 så det kommer att accepteras. Hade vi velat ha en bild som var exakt 80x80 hade vi varit tvungna att beskära bilden så den blev lika bred som hög.

När du valt den storlek du vill ha, gå ner till Interpolation och välj Kubisk. Tryck därefter Skala och vi har fått en liten bild:

Liten bild

Det enda som återstår nu är att spara och se till att ett eventuellt krav på filstorlek följs. Gå in på bildens Arkiv-meny och välj Spara som. Ge bilden ett namn och avsluta det förslagsvis med .jpg (men GIMP stöder även andra filtyper om så önskas). När du tryckt spara får du upp ett nytt litet fönster där du kan välja kvalitet. Ju bättre kvalitet (högre tal) desto mer plats tar bilden. Kryssa i rutan "Förhandsgranska i bildfönstret" så kan du prova att ändra kvalitet och direkt se hur bilden kommer att bli och vilken filstorlek du får.