Hur man knäcker Artistscope Copysafe

(2002-09-15)

Programmets funktioner

"CopySafe is safe from all avenues of saving, printing and screen capture."

CopySafe hindrar alltså uttryckligen besökarna från att använda program som tar en skärmdump.

"When a user visits a CopySafe protected page, they are free to browse, but are not able to copy the images in any way."

Stört omöjligt att kopiera bilderna alltså. Men vänta, det är mer:

"CopySafe can enable you to protect all of your page content including text and backgrounds."

Och allt till det facila priset av:

"Registration costs US$400 and includes free support until you understand the program. To continue using the service after 12 months, the license must be renewed."

Hur det gick till

Det här är det dyraste programmet jag testat hittills och man borde ju därför kunna förvänta sig att det ska fungera eller åtminstone ha någon form av säkerhet i sig. Visst är det ett imponerande arbete företaget har lagt ner på att få det att se bra ut, men det hade ju inte varit helt fel om de kunde ha satsat lite på säkerheten också.

När jag ställdes inför en bild skyddad med det här programmet för första gången tog det väl cirka tjugo sekunder tills jag hade fått min första idé om hur man kunde ta sig runt det. Jag testade den och det fungerade.

Deras skydd fungerar genom att tvinga besökarna att köra ett program som halvautomatiskt laddas ner i form av en ActiveX-kontroll. Den säkerhetsmedvetna användaren vet att det är dumt att acceptera såna saker, men i det här fallet är det så att man inte har något val om man vill se bilden. Det som det här programmet gör är att försöka se till att användaren inte ska kunna kopiera bilden på skärmen. Programmet spärrar aktivitetsfältet, startknappen och en massa knappar på tangentbordet för att göra det omöjligt att ta en skärmpdump.

Den enkla lösningen blir därför att starta skärmdumpsprogrammet =innan= man går in på sidan. För ändåmålet skrev jag ett enkelt litet skärmdumpsprogram med tidsinställning. När man startar programmet talar man samtidigt om hur många sekunder det ska vänta innan det tar en kopia av skärmen.

Precis efter att skärmdumpen har tagits reagerar Artistscopes program på att något "otillåtet" har skett och rensar automatiskt hemsidan man tittar på. Men det är så dags då. Vid det laget har kopian redan tagits och är i tryggt förvar på hårddisken.

Men CopySafe skulle ju också skydda texten och html-koden för hemsidan? Tja, kör man deras ActiveX-grej så gör den det. Men inte annars. Det finns inget hinder för att använda wget för att få hem sidorna helt oskyddade och enkelt se och kopiera all text och kod.

4000 spänn för att få använda det här programmet i ett år. Falsk säkerhet är dyrt.

Länkar
Artistscope - Företaget som säljer CopySafe.
Capscreen - Mitt lilla enkla skärmdumpsprogram som med lätthet tar sig runt CopySafe.
wget - Program för att hämta filer över internet.