Intentia

(2002-11-17)

Det finns stunder då man blir riktigt förbluffad. Ja, som när företaget Intentia uttalar sig om datorer och internet till exempel. Då de i slutet av oktober skulle släppa sin kvartalsrapport gjorde de en dundertabbe. De la ut rapporten någon timme för tidigt på sin hemsida. Att göra en sådan miss är mycket allvarligt, för då kan ju mindre hederliga personer lätt komma över rapporten i förtid och därmed se åt vilket håll kursen kommer att bära iväg när rapporten sedan släpps officiellt.

När en hederlig person upptäcker en sån här sak så finns det bara en sak att göra, och det är att så snabbt som möjligt se till att alla andra också får rapporten. För det går ju inte att göra ogjort. Det går inte att ta tillbaka rapporten från de ohederliga, utan man måst ge rapporten till de hederliga så alla får samma förutsättningar.

Det var nyhetsbyrån Reuters som upptäckte att rapporten fanns på Intentias hemsida trots att den då ännu inte skulle ha släppts. Reuters gjorde det enda rätta och gick genast ut med rapportens innehåll. De var samtidigt tvungna att avslöja Intentias misstag som hade gjort att rapporten fanns tillgänglig.

Kommentaren från Intentia låter inte vänta på sig. För att rädda sitt skinn försöker de nu lura alla som inte är så insatta i datortekniken att rapporten inte alls fanns på hemsidan. De påstår att eftersom de inte hade lagt ut en länk till rapporten så var den att betrakta som hemlig information som inte fick läsas av allmänheten. De menade på att om man läser en sida på deras webbplats som de inte har länkat till så gör man sig skyldig till dataintrång. De gick till och med så långt att de faktiskt anmälde Reuters för dataintrång. Allt för att försöka dölja sitt misstag.

Det Intentia gjorde var alltså att lägga ut känslig information på internet, helt öppet, utan något som helst skydd. Och nu försöker de slå i oss att det är helt okej att göra så. Men till och med en tioåring fattar ju att man måste sätta ett lösenord om man vill skydda något i en dator. Varför kan inte ett börsnoterat aktiebolag förstå det?