Intervju med IFPI

(2002-10-28)

Jag har ringt och pratat med Magnus Mårtensson på IFPI angående kopieringsskydd. Åsiktsmässigt stod vi egentligen inte så långt från varandra, för han höll naturligtvis med om att det inte var bra att man inte kan lyssna på skivor man köper. Visst ska man kunna använda bilstereon, dvd-spelaren och mp3-spelare till att lyssna på musik precis som man kan idag med vanliga cd-skivor. Skivbolagen jobbar hårt på att ta fram skydd som inte ska sätta käppar i hjulet för legal användning.

Man tycker att kopieringsskyddet uppfyller sitt syfte att stävja olaglig kopiering, men att bieffekterna inte är acceptabla. Magnus tror att man snart kommer att ha fixat problemet med de "vanliga" cd-spelare (exempelvis bilstereo) som inte kan spela kopieringsskyddade skivor, men att det kommer att ta längre tid innan vi med mp3-spelare kan köpa skivor igen.

För min del känns det konstigt. Man kan ju inte lägga av med att köpa musik en period bara för att skivbolagen vill experimentera med kopieringsskydd och använda kunderna som försökskaniner. Man kan ju alltid få pengarna tillbaka om den skyddade skivan inte fungerar som den ska, men det är ju en klen tröst när man vill lyssna på musiken!

Så, jag har alltså bara samma alternativ som tidigare. Antingen köpa en "vanlig" cd-spelare (trots att jag redan har tre stycken) eller ladda ner musiken jag vill ha från internet. Och det verkar som jag får leva med det ett tag. Med andra ord är det bara att hoppas på att skivorna jag vill köpa inte är skyddade. Hittills har det gått bra med undantag av Kent. Jag köpte två nya skivor nyligen som gick bra att lyssna på.

Jag hoppas innerligt att de har fixat alla problem med kopieringsskydden innan det är så att alla nya skivor som släpps är skyddade.

IFPI - Skivbolagens intresseorganisation:
http://www.ifpi.se/