Konstiga hot från stora företag

(2002-06-30)

Som vi tidigare sett leder bristen på datorkunskap hos storföretagen till allt mer absurda anklagelser mot oss datoranvändare. En rysk programmerare som utförde ett fullt lagligt jobb hemma i Ryssland greps av FBI när han besökte USA, eftersom Adobe hade lyckats övertala dem om att det han gjort i Ryssland var olagligt i USA (vilket man sedan kom fram till att det inte var nästan ett halvår senare då han äntligen fick resa hem).

Det senaste i raden Konstiga Hot Från Folk Som Borde Veta Bättre kommer från Agfa och riktar sig mot en student som heter Tom och som ritar egna typsnitt. Han, och många med honom, använder för det ändamålet programmet Fontographer. En standardinställning i det programmet är dock att alla typsnitt man gör blir inställda på att de inte får "bäddas in". ("Bäddas in" innebär att de typsnitt du använder i ett dokument läggs in i dokumentet, så att de följer med när du skickar det till någon annan.)

De företag som säljer typsnitt vill inte att deras typsnitt ska bäddas in, för de vill ju att folk ska köpa typsnitten istället, och därför är standardinställningen sådan. Men för alla som Tom som gör typsnitt som folk får använda gratis så vill man förstås att de ska kunna bäddas in eftersom det är lättare att använda dem då.

Tom upptäckte denna standardinställning för sent, när han redan hade skapat många typsnitt. En "vanlig människa" skulle kanske orka öppna hundra filer, en efter en, i Fontographer och ändra inställningen, men inte en programmerare. Datorerna är ju till för att göra långtråkiga saker åt oss. Så, Tom skrev ett program som på nolltid fixade till alla hans typsnitt. Eftersom han insåg att andra typsnittsskapare kunde lida av samma problem så la han ut sitt program på sin hemsida. Och i och med det anser Agfa att han gör intrång i deras upphovsrätt. Programmet kan ju nämligen användas på alla typsnitt, även dem som Agfa säljer.

Agfa tror att deras typsnitt är skyddade mot att bäddas in i dokument, men något sådant skydd existerar inte. Det är bara en inställning i typsnittsfilen, en inställning som vem som helst kan ändra på. Toms program är därför inte heller det minsta avancerat. Det bara öppnar typsnittsfilen, letar rätt på inställningen för inbäddningen och ändrar några ettor till nollor. Instruktioner för hur man skriver ett sådant program finns på Microsofts hemsida, för det är ju en del av standarden för typsnitt.

Läs brevväxlingen mellan Tom och Agfas advokater:
http://www.andrew.cmu.edu/~twm/embed/dmca.html

Läs om andra som blivit hotade:
http://www.chillingeffects.org/