Kopieringsskyddade cd-skivor

(2002-02-24)

Nu är de här! En bekant till mig råkade ut en för en skiva med texten "Will not play on PC/MAC". Den gick inte att lyssna på i hans dvd-spelare och inte heller i datorns dvd- och cd-spelare. Efter att ha försökt i bortåt en minut lyckades dock hans cd-brännare ta den. Intressant. I dvd-spelaren till tv:n där han inte kan kopiera skivan får han inte lyssna på den, men i cd-brännaren där det går att kopiera den, där fungerar den. Vad är det för kopieringsskydd?

Det är inget kopieringsskydd. Det de har gjort med cd:n är att förstöra den. De har stoppat in en massa fel i ljudet. Tanken är att "vanliga" cd-spelare i stereoanläggningar ska ha tillräckligt bra felkorrigering för att man ska kunna lyssna på dem utan problem, medan övriga cd-spelare (i synnerhet i datorer) inte ska klara av att rätta felen så resultatet ska bli att det inte går att lyssna. Observera "inte går att lyssna". Det är alltså inte frågan om att inte kopiera, för det går.

Utöver cd-spelare i datorer har det visat sig att bilstereoanläggningar och dvd-spelare även har problem med dessa skivor. Att de har problem är inte så konstigt, för även om skivan ser väldigt mycket ut som en cd så är den rent tekniskt inte det. Man har förvrängt den så pass mycket att den inte följer standarden, så om en cd-spelare inte klarar av skivan är det alltså inte fel på spelaren, utan det är skivan som är defekt.

Skulle du råka ut för en sån här skiva och den inte fungerar hos dig är det bara att återlämna den och få pengarna tillbaka. Det är inget problem eftersom skivbolagen medvetet säljer en trasig produkt. Problemet är om man vill köpa en skiva och den bara finns som "kopieringsskyddad", vilket jag har förstått är fallet, för då finns ju ingen hel skiva att köpa. Vad man ska ta sig till då skulle jag gärna vilja ha svar på.

Läs mer:
http://uk.eurorights.org/issues/cd/bad/