Ljudinspelning

(2004-11-30)

Att spela in det som spelas upp
Inledning

I sin iver att försöka minska piratkopieringen har skivbolagen hoppats på den ena tokiga idén efter den andra. Tyvärr är det ju bara vi musikälskare som har drabbats. Skivorna vi köper går inte att lyssna på i datorn, inte i mp3-spelare, inte i dvd-spelaren och inte i bilen. Eftersom skivbolagen inte slutar med dumheterna ser jag ingen annan utväg än att försöka lära ut hur man gör för att kunna lyssna på sin musik där man vill.

Om du kan lyssna på en kopieringsskyddad låt så kan du kopiera den. Det är dessutom i många fall nödvändigt eftersom dagens kopieringsskydd är felkonstruerade. En vanlig cd kan man lyssna på överallt men kopieringsskydden ställer till problem i mp3-spelare och andra datorer. Skaffar du en ny dator kan du inte utan vidare lyssna på låtar du köpt tidigare om de har kopieringsskyddet kvar. Därför rekommenderar jag att du alltid konverterar kopieringsskyddade låtar enligt instruktionerna nedan för att slippa problem. På så vis görs de om till samma format som en vanlig cd och går att lyssna på överallt.

Vad säger lagen?

Det är ju egentligen absurt att man ska behöva ta upp den här aspekten eftersom lagen inte borde ha något att göra med vilken av sina datorer man använder för att lyssna på musik man köpt. Men under 2005 väntas ett tillägg till upphovsrättslagen som ska göra det olagligt att göra lagliga kopior om man är tvungen att kringgå ett kopieringsskydd. Hängde ni med?

I det här fallet behöver vi dock inte kringgå något kopieringsskydd för att göra en kopia eftersom kopieringsskyddet inte utgör något hinder för den här sortens kopiering.

Olika sätt att lagra musik

Äkta cd-skivor, wav, mp3, ogg och flac är exempel på öppna sätt att lagra musik. Så länge man håller sig till dessa format har man inga problem. Det går att lyssna överallt och man kan konvertera dem till nästan vilket annat format som helst.

Kopieringsskyddade skivor, minidisc, wma (Windows Media) och ra (Real Audio) är exempel på stängda sätt att lagra musik. Man kan konvertera till dessa format, men det går inte att gå tillbaka. Det går att göra om mp3 till wma och ra, men det går inte att göra wma eller ra till mp3. Ska inte gå. För det är klart det går egentligen. Det är bara en fråga om kunskap.

Av Real:s agerande att döma är de uppenbarligen inte så värst pigga på att den kunskapen når allmänheten, för när ett företag tillverkade ett program som kunde konvertera RealAudio-filer till mp3 fick de en stämning på halsen. Förmodligen är det så att Microsoft och Real säger till sina kunder, skivbolagen, som betalar för att få lägga ut sin musik i deras format, att musiken inte ska gå att spara på hårddisk eller göra om till mp3.

Förberedelser

Om du ska spela in en kopieringsskyddad skiva behöver du en cd-spelare som klarar av att spela skivan samt en sladd för att ansluta den till datorns ljudkort. Ska du spela in RealAudio eller WMA bör du ha ett ljudkort som klarar av att spela in samma sak som det spelar upp.

Du behöver också ett inspelningsprogram (samplingsprogram). I mina exempel använder jag GoldWave som går att ladda ner gratis.

Så funkar det
1. Vi börjar med att öppna volymkontrollen för att välja varifrån vi vill spela in. Du hittar den på Start-menyn, Program, Tillbehör, Underhållning. Volymkontrollen
2. Gå in på Alternativ och välj egenskaper. Klicka sedan på Inspelning. Det vi letar efter är "Wave", "What U Hear" eller något annat som låter som att det gäller det vi lyssnar på. Det gör inget om några andra rutor också är ikryssade, men den vi ska använda måste vara ikryssad. Volymkontrollens 
egenskaper
3. När det är gjort har det blivit dags att starta det så kallade samlingsprogrammet, programmet vi ska använda för att spela in musiken i. Jag har valt Goldwave. Vi skapar en ny fil och väljer stereo (om det nu inte är monoinspelning du ska spela in, för då kan du ju välja det), 44100 Hz (CD-kvalitet) och slutligen låtens längd. Lägg på 30-60 sekunder så har du lite att ta av. Det går att klippa bort senare. Är du osäker på längden så ta i lite. Det gör inget om det blir för mycket, för det kan tas bort efteråt. Det är värre om det blir för lite.Goldwaves menybild File, 
New
4. Nu har det blivit dags att ställa ljudnivån. Starta inspelningen i Goldwave och börja spela upp låten i Windows Media Player. Dra volymreglaget upp eller ner tills du får rätt volymnivå. Observera att det är det starkaste partiet i låten som är avgörande. Du får aldrig komma upp i det sista röda fältet och du bör inte gå in i det röda fältet mer än undantagsvis. Däremot bör du ligga så nära som möjligt. Se illustrationen nedan.Volymreglage för wave
För lågt
låg nivå, grönt
Lagom nivå
lagom nivå, orange
För högt
hög nivå, röd

5. När ljudnivån är den rätta är det bara att göra den riktiga inspelningen. Markera hela filen (Edit, Select All), starta inspelningen och starta därefter uppspelningen i Windows Media Player. När du är klar kan du klippa bort det som blev över i slutet och pausen i början genom att markera det område du vill ha kvar och välja Edit, Trim. Sedan är det bara att ta File, Save As. Väljer du mp3 så får du viss kvalitetsförsämring. Wav ger ingen kvalitetsförsämring alls men filen blir större.