Madonna sprider mp3

(2003-04-22)

I torsdags berättade E! Online att skivbolaget Warner, som ger ut Madonnas skiva, har vidtagit åtgärder för att försöka hindra piratkopieringen. Dessa åtgärder består i att man planterat ut falska mp3-filer på olika fildelningstjänster. De falska filerna ska ha samma storlek som de riktiga och samma namn, men istället för musik innehåller de Madonnas röst som utbristerer: "What the f**k do you think you're doing?".

Till skillnad från kopieringsskydd drabbar ju inte den här metoden skivköpare, så ur den synvinkeln är den helt okej, men frågan är hur effektiv den är. Hur pass mycket försvårar den för folk att få tag i de riktiga låtarna? Och hur pass mycket mer motiverad blir folk att köpa skivan efter att ha laddat ner en bluff-mp3:a?

Det är nog ännu för tidigt att uttala sig om de sakerna, men klart är att tilltaget i alla fall lyckats reta upp någon, för Madonnas hemsida blev nyligen "hackad". Hela sidan byttes ut mot överskriften "This is what the f**k I think I'm doing..." följt av de äkta mp3:orna av hennes senaste skiva som då ännu inte släppts.

Så kan det gå.

Originalartikeln:
http://www.eonline.com/News/Items/0,1,11639,00.html

Aftonbladets uppdaterade version:
http://www.aftonbladet.se/vss/noje/story/0,2789,294466,00.html