Martin Beskow

(2002-08-01)

Martin Beskows anmälan till Konsumentverket:

För kännedom skickar jag en kopia av en skriftväxling mellan mig och en skivsäljare. Observera att skivsäljaren inte är ansvarig för problemet - jag vill fästa uppmärksamheten på ett problem som kan vara väldigt stort. På mitt kontor har jag investerat en hel del pengar i utrustning som jag avsett att använda bl.a. till att spela musik under arbetet. En förutsättning för detta var givetvis att jag skulle kunna spela skivor i den. Nu tycks skivbolagen ha manipulerat skivorna så de inte går att spela i datorn!

Teknikens utveckling går framåt och det måste numera ses som fullt normalt att använda datorn som musikanläggning. Jag känner många som inte äger någon s.k. stereoanläggning, det behövs inte eftersom datorn ändå finns. Det är den som används. Skivbolagens manipulation innebär att alla dessa (det kan vara en stor del av den unga generationen) inte kommer att kunna använda de skivor som bolagen vill sälja till dem. Marknaden för skivor kan minska radikalt om skivorna inte går att spela med det numera gängse spelsättet. Detta är i och för sig skivbolagens huvudvärk, men jag tycker det är tråkigt att inte kunna lyssna på ny musik utan vara hänvisad till de skivor som tillverkats hittills.

Har ni på Konsumentverket tagit tag i denna fråga?

Martin Beskow

Ur skriftväxlingen:
Till Ginza:

Jag köpte Celine Dions nya skiva för att spela under arbete på kontoret. Det visade sig att den inte var spelbar på dator. Som de flesta andra använder jag datorn som musikanläggning vilket innebär att skivan är ospelbar. Min fråga är om era skivor är spelbara? Kan man lita på att det går att spela upp en skiva man köpt från er? Kan man (som skivaffären faktiskt gjorde) ta fullt betalt för en produkt som inte går att spela? Går det att köpa både spelbara och icke spelbara versioner av samma skiva?

Med tack för svar vid tillfälle
Martin Beskow

Svar från Ginza:

Hej
Många av dagens skivor har ett kopieringsskydd vilket gör att man inte kan spela dessa skivor i PC/MAC eller i DVD spelare. Detta är ett sätt för bolagen att minska piratkopieringen. Dessa skivor går inte att köpa utan detta skydd så man är tvungen att spela skivan i en CD spelare om man vill lyssna på plattan. Klart man kan ta fullt betalt, skivan går ju att spela i en CD spelare.

Med vänlig hälsning
Kundservice / Andreas

Till Ginza:

Måste tyvärr störa dig en gång till. Det är beklagligt att skivbolagen förstör sina egna produkter. Jag har inte köpt många skivor de sista tio åren eftersom de varit för dyra och inte gått att använda där jag befinner mig om dagarna, på jobbet. Nyligen började jag köpa dem igen eftersom de numera går att spela i datorn på jobbet och det dessutom är möjligt att göra en kopia till bilen - nu är skivorna prisvärda igen! Detta "kopieringsskydd" innebär för mig - och säkert för många med mig - att produkten CD-skiva blir oanvändbar!!

Vet du om det är möjligt att veta i förväg om en skiva har detta inbyggda sabotage eller om den är spelbar? Det är väl ändå ett absolut baskrav att man måste få veta före köpet - och inte efteråt - om den produkt man köpt går att använda eller inte.

Med tack för hjälpen / Martin Beskow
(Observera att jag är väl medveten om att detta elände inte är ert fel!)