Några grundläggande tips

(2005-04-03)

Några enkla - men ack så viktiga - saker att tänka på när man gör en webbplats:

  • Neka inte besökare tillträde. Alla har förståelse för att du inte kan testa med alla olika webbläsare som finns idag, så berätta gärna för dina besökare vilka program du har testat, men försök inte utestänga dem från sidan.
  • Följ standarden. Idag finns det så många olika webbläsare, inte bara i datorer utan också i telefoner, att man inte kan anpassa sig till var och en, utan man bör istället följa standarden och räkna med att webbläsarna anpassar sig efter den.
  • Håll koden ren. Ren kod är enklare att underhålla och felsöka. Design hör hemma i stilmallen, inte html-koden. Table-taggen används för tabeller, inte för layout. Titta gärna på koden för den här sidan där det inte finns någon table-tag.
  • Håll dig uppdaterad. Datorkunskap är färskvara. Häng med i utvecklingen.
  • Använd inte tekniker som bara funkar i en viss webbläsare. Folks vanor ändras. För två år sen hade Internet Explorer 88% av marknaden. Sedan dess har det minskat stadigt, månad för månad. Idag är Microsofts marknadsandel nere på 68%. Uppstickaren heter Mozilla Firefox och har på kort tid nått 26% och ökningen fortsätter.
  • Validera koden. Glöm inte bort att validera både html- och css-koden. Validatorn är ett viktigt hjälpmedel som pekar på de smådetaljer du missat. Ofta kan det vara just dessa småsaker som gör att sidan ser konstig ut i en del webbläsare.

HTML-validator:
http://validator.w3.org/

CSS-validator:
http://jigsaw.w3.org/css-validator/

Standarder för webben:
http://www.w3.org/