Nedladdningsbar musik till salu

(2004-06-27)

Sedan förra veckan finns nu äntligen möjligheten i Sverige att ladda ner musik från internet och betala per låt. Jag, och många med mig, har länge efterfrågat detta. Tänk vad praktiskt om alla låtar fanns att ladda ner i cd-kvalitet, antingen för en fast månadsavgift eller ett styckpris på 5-10 kronor.

Tyvärr är vi inte där än. Låtarna är inte i cd-kvalitet. De kostar mellan 15 och 20 kronor. De är krypterade så de inte går att lyssna på i alla anläggningar. De är försedda med begränsningar så de bara går att lyssna på i tre datorer och datorerna måste ha Windows och man måste lyssna med Windows Media Player. Man kan bara bränna dem på cd-skivor med Windows Media Player och varje låt kan bara brännas på tre skivor. Man kan bara kopiera låtarna till en mp3-spelare om den stöder Windows Media Player och dess licenser och varje låt kan bara kopieras tre gånger.

Vill man kunna lägga låten på fler skivor eller fler datorer är det bara att betala för den igen. Det hade väl kunnat vara acceptabelt om man bara betalat en krona eller två, men 15 kronor för en låt är ganska dyrt med alla begränsningar man får på köpet. I synnerhet om vi tar ett album som är några år gammalt som "This Is My Truth, Tell Me Yours". Vill man köpa den cd:n idag går den på 80 kronor. Men vill man ladda ner är det 15 kronor per låt som gäller. Hälften av låtarna och du är redan uppe över 80 spänn. Hela albumet kostar mellan 194 och 234 kronor beroende på vilken nätbutik du anlitar. (Poplife och CDON verkar genomgående ha lägst priser medan Skivhugget verkar ha högst.)

Vill man kunna lyssna på låtarna i sin dator som är en Mac eller kör Linux så måste man kringgå skyddet. På nedladdningssidan försöker man skrämmas med att det skulle vara ett brott mot upphovsrättslagen, vilket det inte är. Efter årsskiftet när det nya tillägget väntas komma kan man börja diskutera det men enligt justitiedepartement ska lagen inte utgöra något hinder för att lyssna på musik och filmer man köpt i datorer med andra operativsystem. Att kringgå skyddet är heller inte svårt, så man kan ju undra varför det finns där.

Frågan är alltså: varför betala mer när man får sämre kvalitet och färre uppspelningsmöjligheter?

Vi får se var vi landar. Det är en spännande utveckling och det känns ändå som den är på rätt väg när vi nu får hälsa de stora skivbolagen välkomna till internet. Även om de är nästan sex år försenade.

Så tar du bort det besvärande kopieringsskyddet från låtar du köpt:
http://www.tydal.nu/se/dev/record.html