Oseriösa företag

(2002-01-06)

De ploppar upp som svampar ur jorden trots att det inte ens är säsong. Jag talar om de företag som säljer säkerhetsprodukter som inte håller måttet och därmed lurar folk att betala dyrt för falsk säkerhet.

För ett tränat öga är det lätt att se vilka företag som är oseriösa eftersom de påstår en massa som helt enkelt är omöjligt att genomföra, men som förstås låter vackert och verkar bra, ända tills man tittar lite närmare. Jag berättade redan i första numret att det var omöjligt att hindra folk från att kopiera det man lägger ut på internet. Men att det är omöjligt hindrar förstås inte folk från att försöka tjäna pengar på det.

Atrise HTMLock förser dina hemsidor med lösenord och krypterar dem så att de inte går att titta på utan lösenordet. Kruxet är bara att de använder den jättesäkra XOR-algoritmen kombinerat med ett par säkerhetshål som gör att det inte tar mer än ett par minuter att knäcka. För hand. Med papper och penna.

ArtistScope CopySafe skyddar enligt reklamen bilder och annat innehåll på hemsidor så att folk inte kan spara dem på disk, kopiera eller skriva ut. I verkligheten skyddas bara innehållet hos de som använder Internet Explorer och går med på att köra en ActiveX-kontroll (vilket man inte bör göra av säkerhetsskäl). Bilderna har däremot ett något bättre skydd. De visas enbart om man låter ActiveX-kontrollen köras och man måste därefter ta en skärmdump för att kopiera bilden. Men något egentligt skydd är det ju inte att tala om.

http://www.atrise.com/htmlock/index.php

http://www.artistscope.net/copysafe/