PUL gäller ej här

(2005-09-24)

Vad får man säga och vad får man inte säga? Det regleras i yttrandefrihetsgrundlagen och enligt den är det vår rättighet och frihet att få säga nästan precis vad som helst, med undantag av några självklara saker som exempelvis förtal och hets mot folkgrupp. Man behöver inga tillstånd för att skriva saker om folk eller visa bilder. Däremot kan man i efterhand bli dömd om det man har gjort är mycket olämpligt (förtal).

Det finns dock ett viktigt undantag till yttrandefriheten, som växer sig allt större; den gäller inte för datorer! Du får säga vad du vill, skriva vad du vill och publicera vad du vill, så länge du inte gör det på en dator. För datorer - och därmed även Internet - gäller i stället en annan, mycket restriktivare lag; PUL.

PUL säger att så fort du nämner någon annan person eller på annat sätt använder en uppgift som kan knytas till en person (exempelvis en bild) så måste du ha dennes tillstånd först. Tvärtemot yttrandefrihetsgrundlagens principer är det inte längre okej att säga vad som helst.

Lyckligtvis finns det dock ett sätt att få yttrandefrihet på Internet. Men det kostar. 2 000 kronor. Man ansöker om utgivningsbevis hos Radio- och TV-verket och får man det beviljat så gäller yttrandefrihetsgrundlagen för ens webbplats, och eftersom den är en grundlag har den företräde framför PUL.

I och med detta måste man utse en ansvarig utgivare som blir ansvarig för allt som skrivs på webbplatsen och man måste därför godkänna alla inlägg i eventuella gästböcker och forum innan publicering.

tydal.nu har utgivningsbevis och omfattas därmed inte av PUL.

Kategorier

Start / Webbplatsen /


Fler artiklar