Warner

(2003-01-20)

Alexanders brev till Warner Music:

Hejsan!

Jag har precis inhandlat The Sounds skiva Living in America ifrån www.cdon.com.

Ser att skivan är kopieringsskyddad och skivan går heller inte att spela i min bilstereo, som är en, ett par månader gammal Clarion-stereo. Vad gör man åt detta? Man vill ju kunna spela sina nyköpa skivor i bilen?

När jag läste att kopieringsskydded gälde dator-kopiering kände jag mig genast tvungen att testa att kopiera skivan. Vilket gick som en dans...

Och då kopierade jag alltså inte data-spåret utan plockade endast ut ljud-spåren...

Så tillsist hamnade jag med en kopieringsskyddad skiva som ej går att spela i bilen och en kopierad skiva som fungerar utan några hinder.

Är det såhär ni har tänkt er kopieringsskydden? Folk som köper skivor blir drabbade genom "korrupta" skivor, och de som är kopierings-benägna har inga problem att kopiera skivorna.

Om det ska vara så att man inte kan spela originalskivorna på sin stereo varför ska man då köpa skivan? För att kopiera den och sedan lyssna på den?

Jag ser skivan som jag köpte som en defekt CD eftersom den helt enkelt inte är en CD! (ni får t.ex. inte sätta ut "Compact Disc"-symbolen på era skivor) Kan man skicka tillbaka skivan och få ett fungerande exemplar eller måste man i framtiden sluta köpa skivor?

Lägger man ut såpass mycket pengar på skivor vill man SJÄLVKLART ha en produkt som fungerar BÄTTRE än en kopierad/nerladdad variant av skivan?

Man kanske ska göra som Thomas Tydal (http://www.tydal.nu/). Ladda ner skivan och skicka en hundralapp till skivbolaget?

MVH
/Alexander

Svar från Mattias Wachtmeister hos Warner:

hej,

förstår att du är besviken, uppenbarligen något som ej funkar som det är tänkt med på din utrustning.

vi har fått (förvånande) få mail som detta, men ser oss tyvärr tvingade att använda någon form av kopieringsskydd - som alltså förhoppningsvis är bättre varianter i framtiden. Det skall komma någon hit och förklara systemen för oss inom kort har vi fått veta.

vad vi har hört talas om är problem att spela den i bilar som har inbyggd cd rom eller dvd spelare, men du har alltså en "vanlig" cd spelare i din bil? Skyddet verkar ej heller fungera på mac - spelar inte på äldre datorer och kopieras enkelt ner på ipod eller annat på nya mac...vad har du?

uppriktigt ledsen att du känner att du drabbas på detta sätt - och vill du returnera skivan tror jag att cd on ej har problem med detta - i vilket fall bästa hälsningar och tack för mail!

m

Alexanders svar:

Hej igen Mattias!

Vad jag vet så är min bilstereo en "vanlig" cd-spelande bil-stereo... Och jag har en vanlig PC-dator, en Compaq, med en helt vanlig cd-rom-spelare...

Grejjen med dessa kopieringsskydd är att de aldrig kommer fungera tyvärr... Även om CD:n inte alls skulle gå att spela på en dator skulle man ju fortfarande kunna koppla in stereon till datorn och spela av skivan på det sättet...

Med dessa kopieringsskydd kommer ni inte komma ifrån att musiken sprids på olagliga vägar. Det ni däremot får är arga kunder...

Jag förstår att ni vill skydda ert material, men än så länge förstör ni mer än vad ni tjänar på det...

MVH
/Alex

Svar från Mattias hos Warner:

intressant...trist med bilstereon - jo visst går det fortfarande att göra en näranog perfekt kopia men tyvärr talar icke existerande försäljningsiffror för oskyddade cd:s (och alla kan inte vara usla produkter, även om det självklart är där problemet ligger i många fall) och de ändå relativa framgångar skivbolagen har med sina "skyddade" cd.s...

bästa,

m