Konstlad symbol

(Arne | 2002-09-24 16:27)

Som ett svar på: Sv: Tåg i Bergslagen logotyp skrivet av Bernt Talbrant den 24. sep 2002 15:33:41:

>>Läste med intresse om Itino i senaste numret av Tåg som damp ned i brevlådan nu på morgonen. Trevliga bilder och bra text. Men nu till frågan. Jag har inte förut noterat den minst sagt ovanliga utformningen på Tåg i Bergslagen logotypen.
>>Kan någon förklara för mig meningen med designen. Är den symbolisk på något sätt? Och varför är den vänd åt ena hållet på tågfronten och spegelvänd på vänstersidan i körriktningen framför texten "Tåg i Bergslagen"? Logon är ju inte någon pil som måste visa framåt. Eller?
>>Det är ju möjligt att TiB-märkningen har förklarats förut här på Postvagnen. Men jag vore tacksam för en repetition i så fall. De flesta logotyper och grafiska symboler brukar man ju kunna lista ut hur de är tänkta. Även om det ibland är lite klurigt som det runda klotet med de sammanritade versalerna S och E i Sony Ericsson logotypen för det japansk-svenska företagets mobiltelefonprogram.

>En förklaring finns på Tåg i Bergslagens hemsida. Följ länken och klicka på Grafisk manual längst ner (se sid 3 sedan).
>/Bernt, som åkte Tåg i Bergslagen till jobbet idag.

Tack för hänvisningen till hemsidan. Dumt av mig att inte tänka på den guldgruva av information som Internet utgör.

Jag har tagit till mig den info om logotypen som TiB har publicerat på sin hemsida. Och visst förstår man att det är en sammansmältning av järnsymbolen och ett traditionellt bevingat järnvägshjul.

Men och det är ett viktigt men. Man förstår symbolen först med hjälp av den grafiska manual som TiB och Factum Reklambyrå står bakom. Jag menar att en symbol ska vara förståbar utan förklarande text. Åtminstone om man vill förmedla någon form av omedelbart budskap.

I det här fallet dristar jag mig att tro att symbolen är svårförståelig för de flesta resande med Tåg i Bergslagen. Man kanske kommer ihåg den konstiga symbolen och associerar till tågen. Bra nog kan tyckas.

Men symboliken med järntecknet och det bevingade hjulet (yngre medborgare kommer knapppast ihåg det gamla SJ vinghjulet) går nog de flesta förbi om de inte läst manualen på hemsidan eller att den förklarats i någon tidningsartikel etc. Och då har man nog tyvärr misslyckats som formgivare.

Och att den måste vändas åt olika håll beroende på var på tåget den placeras (se mitt inlägg ovan) gör att logotypen blir ännu mer svårtydbar. Symbolen för järn blir t ex helt spegelvänd på tågets vänstersida i körriktningen.

Det här med logotyper är bland det svåraste att åstadkomma. Särskilt om man förutom en lättläst symbolik vill skapa något som är estetiskt tilltalande. Då gäller det att inte krångla till det hela. Trist nog är TiB-logon inte snygg.

För tydlighetens skull ska noterats att jag inte har något som helst emot Tåg i Bergslagen. Men jag anser att deras logotyp är oklar och dessvärre mindre effektiv eftersom den måste förklaras. Har man möjligen blivit övertalade att införliva den här symbolen i bolagsnamnet av en alltför fantasirik grafisk designer?


Naturlig symbol - Bertil Edner - 2002-09-24 16:47