Sv: Arvidsjaur - Jörn

(Hans Karlsson | 2003-01-29 21:38)

Som ett svar på: Sv: Arvidsjaur - Jörn skrivet av Gösta den 29. jan 2003 13:03:33:

>>>Hej! Enligt "Kentas hemsida med svenska tågsammansättningar" (http://w1.168.telia.com/~u16802274/sida _15.htm) går Inlandsgods tåg på banan Arvidsjaur - Jörn från Nordlunda till Arvidsjaur (och vidare till Örebro). Är det någon som vet hur det ligger till med detta? som jag har förstått det har trafiken legat nere sedan 1990. Något företag var på Banverket (eller kanske Inlandsbanan) om att få köra till Saltmyran med godståg, men jag vet inte hur det blev med det. Ifrågavarande sträcka används ju t.ex. för dressinuthyrning maj - september... hmm!
>>>MVH Richard
>>Nordlunda ligger 4,9 km från Arvidsjaur på linjen mot Jörn, och trafikeras antagligen som industrispår? Vagnslaster från Nordlunda har emellertid tidvis gått på bil till Gunsen (mellan Skelleftehamn övre och Skellefteå) för omlastning till järnväg.
>>/PerH
>>>>>> Det har ju körts torv från Saltmyran, ibland direkt , ibland efter omlastning från bil vid timmerterminalen S. Ajr
>Jag vet inte om det pågår trafik nu . Inlandsgods har varit inblandad.

Sågverket i Nordlunda gick i konkurs för flera år sedan och spåret har inte trafikerats av vagnslaster sedan dess. dressintrafik pågår sommartid på hela sträckan Arvidsjaur-Jörn.
Torv har ej lastats ut på järnväg i Saltmyran. Det utreddes att återuppta trafiken. Förutsättningen var att ett 5-årskontrakt tecknades. Detta gjordes inte och trafiken återupptogs aldrig.
Ett år (tror det var vintern 1999/2000 men kan ta fel på något år) gick det torv som kördes på bil från Saltmyran till Klocksta (linjeplats några kilometer från Arvidsjaur i riktning Storuman) där den lastades på tåg fvb Örebro. Sedan dess har trafiken legat nere. Jag har inga aktuella uppgifter från i år varför jag inte känner till hur det är denna vinter.