Sv: SOL - Statens oljelager... - webbsida hos SGU

(Göran Kannerby | 2004-01-08 10:18)

Som ett svar på: Sv: SOL - Statens oljelager... - webbsida hos SGU skrivet av Niklas Biedermann den 08. jan 2004 09:46:22:

>>Vem vet mer om projektet SOL som gick ut på att tömma statens oljelager som fanns i bergrum på olika ställen i landet i händelse av ofred? När skedde det och var? Andra halvan av 90-talet? Minns att Gånghester var ett ställe som tömdes på beredskapsolja. Transporterna skedde till Göteborg för vidare skeppning (var...?). Ett annat ställe var på linjen mellan Daglösen-Lindfors, en linjeplats som hette Asphyttan. Transporterna skedde då via Kristinehamn-Laxå-Katrineholm till Norrköpings hamn. Såldes oljan till Ryssland eller Baltikum? Tågsättet som användes för att tömma oljelagren drogs av en T44:a och var inte tankvagnarna inhyrda från Tyskland?
>>Vore intressant om någon vet mera om detta projekt! Har det möjligtvis skrivits något i TÅG?
>>Mvh Peter
>Finns karta och beskrivningar över en stor del av lagrena på SGU's hemsida efterson de är ansvariga för avvecklingen av SOL.
>Däremot funkar deras "image map" inte för mig. Leta direkt i katalogen i stället: http://www.sgu.se/index_redirect.htm?/ve rksamhet/miljo/sol/
>Återigen, i tidigare tråd - varför dessa förståsigpåare som skriker om "hemligt, hemligt" när till och med en myndighet har publika kartor ...? Kanske rädsla för att avglorifiera det mystiska?
>/NB

Kan komplettera kartan med att "Värnamo" kanske snarare borde benämnas Helmershus (en knapp mil söder om Värnamo) och "Vetlanda" snarare Bäckseda (likaledes en knapp mil söder om Vetlanda). Blädinge ligger däremot bara något hundratal meter om Blädinge station, dvs i princip där stationen förr låg.

Sedan finns det väl ett antal militära lager, de kanske det ska talas mer tyst om? Fast det som ligger i Moheda är t o m omskrivet i massmedia, bl a beroende på en olycka där på 1950-talet.

:-)


Sv: SOL - Statens oljelager... - webbsida hos SGU - Per Wirback - 2004-01-08 14:43