Sv: Finländaren till Norrtälje - En YP-express?

(Alex | 2004-02-09 10:11)

Som ett svar på: Sv: Triangelspar till Norrtälje? skrivet av Jakob Ehrensvärd den 05. feb 2004 21:43:55:

>Jodå - frågan utreddes ganska ingående i början på 1960-talet, bland annat för att medge snabbare gångtider i direkttågen iochmed avskaffande av rundgång. Dock föll det på praktikaliteter, kostnader samt det snabba fallet för trafikunderlaget.
>Det var främst två alternativ, antingen ett spår söder om Rimbo (då med nackdelen att man inte skulle angöra Rimbo överhuvudtaget) samt ett spår från Halstaviklinjen. Där var det tydligen vissa praktiska problem.

På nattduksbordet ligger just nu ett exemplar av Sv. Kommunikationer från 1962. Jag kan varmt rekommendera denna läsning till dagens stressade järnvägsentusiaster eftersom den ger ett slags lugn och balsam för själen när man sakta men säkert kommer underfund med att under nådens år 1962 kunde resa i Sverige på alla tänkbara vis även om det inte gick så fort. Hoppas kunna återkomma med några inlägg om detta.

En första exempel med anknytning till föregående inlägg är den sk. "Finländaren". Hör och häpna med just 1962 kunde man resa med ett slags expresståg (även om det var angivet som persontåg) från Stockholms Ö till Norrtälje. Tåget gick t.o.m. ner till Norrtälje hamn och hade då direkt anslutning till dagens färja till Åbo. Nu har jag inte alla tider i huvudet men tåget gick vid 7-8 tiden på morgonen och man var i Åbo 12 timmar senare, alltså i klass med dagens tider.

På den tiden som Ni alla vet så angav man i tidtabellen om det var mororvagn eller inte och så var det i det här fallet. Vilket får mig att tro att det var ett antal YP motorvagnar, säkert högsta mode på den tiden.

Och så var det namnet- "Finländaren". Tjusigt och jag som trodde att jag visste en del om den tidens tåg men det namnet hade gått mig förbi. Kan det ha varit det enda namngivna tåget som gått på RB?

Kul om det finns några kommentarer från Er som kan mer om Roslagsbanan. Mvh/Alex


Sv: Finländaren till Norrtälje - En YP-express? - Stefan Isaksson - 2004-02-09 10:20
Sv: Finländaren till Norrtälje - En YP-express? - Lars G - 2004-02-09 10:40
Sv: Finländaren till Norrtälje - samt 1:a klass vagnar - Richard Grönstedt - 2004-02-09 14:42