Sv: Cancer. hur vanligt bland lokförare m.m.?

(Rolf Segelström | 2004-05-25 00:22)

Som ett svar på: Sv: Cancer. hur vanligt bland lokförare m.m.? skrivet av Wedell den 24. maj 2004 23:31:55:

>>>Jag funderar på att utbilda mig till lokförare, men är lite rädd för att få cancer, eftersom det pratas mycket om det nu.
>>>Hur vanligt är det att lokförare får cancer om man jämför med andra människor?
>>>Är det skillnad på dieselloken och elloken?
>>>Skulle vara bra att få lite information om detta, så jag vet hur stor risken är.
>>>God kväll
>>>/Fredrik
>>Med rapporter och statistik går det mesta att bevisa. Det finns rapporter som visar att cancer är överrepresenterat bland lokförarna, men det finns också rapporter som visar att lokförarna snarar drabbas av cancer i mindre utsträckning än befolkningen i allmänhet. Det verkar vara slumpen som spelat in.
>>En sak är dock helt säker: om du är rädd för cancer skall du aldrig börja röka. Och om du redan gjort det: sluta omedelbart. Rökning inte bara leder till lungcancer utan ökar också risken för att få cancer om man vistas i farliga miljöer.
>>Under de tio år som jag haft mer eller mindre kontakt med lokförarna i Göteborg kan jag bara erinra mig ett enda dödsfall i cancer samt ett par som haft cancer men blivit friska igen. Då talar vi om en styrka på uppemot 400 personer. Så erfarenheten säger att risken inte är särskilt stor.
>>Så låt dig inte skrämmas från att utbilda dig lokförare, om du vill det. Alla jobb är farliga - och det finns många farligare jobb än lokförare. Det farligaste du som ung kan göra är att vistas ute i trafiken. Och inte är du väl rädd för det?
>>
>Kanske borde tilläggas att fordonen vi sitter i idag, är bra mycket mer "isolerade" mot strålning jämfört med exempelvis de äldre brunloken. Dessutom blir det ju mer och mer motorvagnsauer-rot, och de lär ju vara mindre farliga i och med att man inte sitter lika nära trafo etc..
>Hursom, bör det ha blivit säkrare...

Cancer risken är såvitt jag förstår ganska liten, ja försumbar, om du jämför med andra yrkesgrupper. Den lokpersonal som råkat värst ut var stallpersonal (som var inkörsport för ångloken) och de som sköt bekämpningstågen med Karmex 80 och liknande preparat. De stod i timmar i moln av bekämpningsmedel. Inget av dessa arbetsmoment finns kvar så utbildada dig du till lokis. Risken för cancer är inte större här än någon annanstans.
//Roffe